Országjáró körútjának újabb állomásán Miskolc Hősök tere adott otthont egy délutánra a Hajléktalan Jézus szobrának. Az alkotást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei mellett, a szervezet hajléktalan embereket ellátó intézményében is szolgáló katolikus és református lelkipásztorok, valamint hajléktalan emberek köszöntötték.

Mikolai Vince esperes plébános atya úgy fogalmazott, nem idegen a hajléktalan Jézust megidézni és ilyen szobor formájában is kitenni a városok terére, hiszen bár Jézusé az egész világ, általa és érte teremtette az Isten, Jézusnak mégsem volt helye a világban. „Saját népe elárulta, halálra adta, kivégezték, kitaszított volt. Éppen ezért az iránta való szeretet, ami a szívünkben él, késztessen bennünket arra, hogy együttérzéssel, szeretettel, hajoljunk le a hajléktalan emberekhez, hallgassuk meg gondjaikat, nehézségeiket, problémáikat, és tőlünk telhetően igyekezzünk rajtuk segíteni.” Beszédében kiemelte, az a szobor egy érzékenyítő alkotás. „Emlékeztessen minket arra, hogy a földön, padon, lócán fekvő hajléktalan emberek is igénylik a szeretetünket, szolidaritásunkat. És érintse meg a szívünket, indítson minket jóra és segítőkészségre.”

Miskolcon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az egyik legnagyobb hajléktalanellátó szervezet. Nappali melegedőt, éjszakai menedékhelyet, átmeneti szállót, krízisszállót, utcai gondozószolgálatot, diszpécserközpontot és népkonyhát működtet a szervezet a borsodi megyeszékhelyen, az országban egyedülálló Ápolási Otthonban pedig külön férőhelyeket tartank fenn hajléktalan emberek számára. A népkonyhán naponta 150 adag meleg ételt főznek, de ha ennél is többen érkeznek, akkor kenyeret vagy péksüteményt adnak az embereknek. A máltai szociális konyhán kötelező a kézmosás, a nem megfelelő ruházattal érkezőkkel elbeszélgetnek, szükség esetén a gondozó szolgálathoz irányítják őket. A konyha számos vendégéből vált a szomszédos épületben működő hajléktalanszálló lakója.

A máltai intézményekben menedékre találó hajléktalan, illetve egykori hajléktalan emberek is részt vettek a szobor miskolci bemutatásán. „Mikor ránéztem a szoborra, eszembe jutott, hogy én is voltam így.” – tanúságtételében ezzel a gondolattal kezdte hajléktalansága történetének elmondását Zoller János. Az alkoholproblémái miatt több évet utcán töltött zenetanár arra kérte az embereket, ne fordítsanak hátat a hajléktalan embereknek, ne bántsák, hanem segítsék őket.

Az ünnepségen Madarász Éva színművész, a szobor magyarországi elhelyezésének egyik ötletgazdája mondta el Lakcfi János A hajlékkészítés zsoltára című versét, melyet a költő a szobor budapesti bemutatás alkalmából írt.

Kalna Zsolt minorita szerzetes, tartományfőnök megáldotta az együttérzés szobrát, majd Gecse Attila református lelkész vezetett közös imádságot. Az ünnepségen a jezsuita Fényi Gyula Gimnázium Fényi Kamarakórusa énekelt. 

„Ez a szobor nagyon sok gondolatot ébreszt és nagyon sok kérdést feltesz. Ezért nem is csoda, hogy Budapesten nem találtuk meg a végső helyét a szobornak. Nem szereti senki sokáig nézni.” – mondta Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke, és hozzátette, a fiatalok az egyetemi felvételi kérdések mellett azon is gondolkodjanak el, képesek-e meglátni a kiszolgáltatott emberben Jézus arcát, és tudna-e rájuk úgy tekinteni, ahogy a megváltó tette. „Azt kívánom magunknak, hogy amikor egyszer mindent végiggondoltuk, legyen bátorságunk odaheveredni mellé, odaheveredni melléd. (részlet Lackfi János verséből)”.

A Hajléktalan Jézus szobor május 22-én Vácott, a Nagyboldogasszony Székesegyház előtt, május 26. és 28. között Pécsett a Dóm téren lesz látható.

A képre kattintva megtekinthetik a miskolci ünnepségen készült felvételeket.