Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Mozgó Tüdőgondozó és Tüdőszűrő Állomás

Mozgó Tüdőgondozó és Tüdőszűrő Állomás

Bemutatkozás

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület legrégebben működő egészségügyi szűrőprogramja a Mozgó Tüdőgondozó és Szűrőállomás.
A kilencvenes évek derekán a hajléktalan emberek körében magas lett a tuberkulózissal (továbbiakban: TBC) fertőzöttek aránya. Ezért a Szeretetszolgálat megszervezte a hajléktalan emberek tüdőszűrését. Ez a kezdeményezés egyedülállónak számított akkoriban, és még ma sincs sok, hasonló kezdeményezés.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tüdőszűrő Programja 1995-ben kezdte meg működését. Akkoriban egy bérelt röntgenjárművel, 1997-től pedig már önállóan folytatta tevékenységét, egy Ikarusz 260 típusú autóbuszba épített mellkasröntgen segítségével. Több mint egy évtized elteltével, a TBC fertőzés megelőzése terén gyűjtött tapasztalatok egy új tüdőszűrőállomás üzembehelyezésére sarkallták szervezetünket. Ezen elképzelés 2010 májusára valósult meg, mikoris a legmodernebb röntgengéppel felszerelt új, egyedi gyártású tüdőszűrő buszt kapott a Program.

2018 januárjában lehetőségünk adódott egy új röntgenkészülék beszerzésére, amelynek köszönhetően, hazai viszonylatban jelenleg az egyik legkorszerűbb röntgennel felszerelt tüdőszűrőállomást működteti Programunk a tüdőszűrő buszon. Egyre nőtt az igény a tüdőszűrés szolgáltatásunkra, ezért a korábbi digitális RTG-gépünket beszereltük a Miklós utcai telephelyünkön egy sárga konténerbe, ahol 2019 őszétől kezdődően heti rendszerességgel végzünk tüdőszűrést hajléktalan emberek számára. Azóta Programunk két- egy stabil és egy mobil (mozgó)- szűrőállomással végezzük a tüdőszűrést azon embereknek, akik igénybe veszik a szolgáltatásunkat.

Szakmai háttér

Az elkészült röntgenfelvételeket két tüdőgyógyász szakorvos értékeli egymástól függetlenül, az eredményeket pedig egészségügyi szoftverekben rögzítjük. A további kivizsgálásra irányított pácienseinket diagnózissal ellátva emeljük ki. Ez azt jelenti, hogy a felvételek értékelésénél tüdőgyógyász szakorvosaink figyelmét a TBC mellett a tüdőben előforduló egyéb megbetegedések és elváltozások (mint pl. tüdőgyulladás és maradványai, tumorszerű képletek) sem kerülik el.

Küldetésünk

Tekintettel arra, hogy Programunk elsődleges küldetése a szociálisan nehéz helyzetben lévő emberek segítése, minden tevékenységünket ennek a feladatnak rendeljük alá. Ahhoz, hogy hajléktalan- és telepi tüdőszűrővizsgálataink anyagi fedezetét biztosítsuk, rendszeresen végzünk céges-, és üzemi tüdőszűréseket. Emellett azonban, a lakosság egészségmegőrzésével, tüdőbetegségek megelőzésével, és az általános egészségi állapot javításával kapcsolatos feladatokat végzünk. Szociális intézményeknek, valamint önkormányzatoknak egyaránt elérhető a szolgáltatásunk.
A mobil tüdőszűrővizsgálat kényelmes, és gyors megoldást kínál azoknak a pacienseknek, akiknek akár a szociális ellátáshoz, akár foglalkozásegészségügyi, orvosi vizsgálathoz szükséges a tüdőszűrés. Mindezek mellett azt is fontos megjegyezni, hogy a tüdőszűrés preventív szűrővizsgálat, amellyel a kezdődő tüdőbetegségek kiszűrhetőek.
Hazánkban az egyik vezető halálok a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség), amely a WHO közlése szerint a 2020-as évekre a 3. leggyakoribb halálok lehet a világon. Ennek megfelelően megelőzésként légzésfunkciós vizsgálatot is végzünk kitelepüléssel, azoknak a pácienseknek, akik érvényes tüdőszűrő lelettel rendelkeznek, illetve a rizikócsoportba tartoznak, azaz dohányoznak, 40 évesek elmúltak, gyakran köhög és könnyen elfárad).
A rendszeres tüdőszűrő vizsgálaton való minél szélesebb társadalmi részvétel mindannyiunk közös érdeke.