Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Miskolci Regionális Diszpécserszolgálat

Miskolci Regionális Diszpécserszolgálat

Bemutatkozás

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Észak-Magyarországi Régiója 2013.02.01-től látja el az Észak-magyarországi Regionális Diszpécserszolgálati feladatokat Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben. Kezdetben a Régióközponthoz tartozott, majd a későbbiekben a Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Miskolc Hajléktalanok Átmeneti Szállása egyik részlegeként folytatta munkáját. A diszpécserszolgálat elsődleges célcsoportja: A program ellátási területén az Észak-magyarországi régióban élő, krízishelyzetbe került személyek, családok, hajléktalan emberek ellátása. 

A diszpécserszolgálat tevékenységei:

  • hajléktalanellátás koordinálása
  • krízisautó működtetése
  • adománykérések feldolgozása
  • kapcsolattartás partnerszervezetekkel

FONTOS! Kérjük, amennyiben közterületen tartózkodó, bajba jutott hajléktalant lát, hívja diszpécserszolgálatunkat a 46/530-268-as számon.

A beérkező hívások közt egyre több a nagyobb horderejű hívás, melyekben komolyabb intézkedésekre van szükség sokszor más szervezetekkel összefogva is. Nem túlzás kijelenteni, hogy a diszpécserszolgálat időnként életet ment!

Lépéseket tettünk a diszpécserszolgálat minél szélesebb körű megismertetésére, melyben elsősorban a régió hajléktalanellátó intézményeinek és utcai gondozó szolgálatainak segítségét kértük, és kihasználtuk a közösségi oldalak által nyújtott lehetőségeket.

Az Észak-Magyarországi Régió 3 megyéjéből mindössze Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működik krízisautó szolgáltatás. Munkanapokon este 22 óra után, ünnep és munkaszüneti napokon, valamint munkanapokon más utcai szolgálat területén szolgálati idején kívül eső időszakban a megyében az ügyeletet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Miskolc krízisautó szolgáltatása látta el. A másik két megyében nem a diszpécserszolgálat, hanem a közelben lévő hajléktalanellátó intézmények vagy a Rendőrség segítségét szokták kérni az esetek megoldásában. Kértük az intézményeket, hogy ezekről az esetekről szolgáltassanak számunkra információt, hogy átfogóbb képet kapjunk a régió történéseiről. A Miskolc területén lévő hajléktalanellátó intézményeket is szokták közvetlenül hívni krízisellátás nyújtása érdekében, de kialakult, hogy az intézkedéseket a diszpécserszolgálaton keresztül bonyolítjuk.

A hajléktalan emberek ellátása régiónkban a szervezetek szoros együttműködésével valósult meg. Miskolc város területét 3 szervezet 4 utcai gondozó szolgálata és a megyei hatáskörű krízisautó szolgálata látta el. Az intézmények és szolgáltatások között az egyeztetés folyamatos, melyet a diszpécserszolgálat szervez meg.

A régióban működő hajléktalanellátó intézmények kapacitásait telefonos lekérdezés alapján pontosan, naprakészen ismertük.

Az információkat a régióban lévő éjjeli menedékhelyekről napi-, az átmeneti szállások szolgáltatási kapacitásáról és kihasználtságáról pedig heti rendszerességgel gyűjtöttük..

A létszám lekérdezésén kívül érdeklődünk a szolgáltatásaikról, nehézségeikről és helyi sajátosságaikról. A begyűjtött információk alapján összegeztük, értékeltük a helyzetet, kérés és észrevétel esetén továbbítottuk az illetékesek felé.

Szükség esetén az intézmények közlései alapján napi jelentéseket küldünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Hajléktalanokért Közalapítványnak és a Menhely Alapítványnak a hajléktalanellátás napi történéseiről. (Szabálysértési és Vörös kód adatközlés)

Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap

IRSZ: 3535
Település: Miskolc
Cím: Árpád utca 88.
Telefonszám:: 06-46/530-268
Vezető: Kocsenga Anton
E-mail: diszpecser.miskolc@maltai.hu