Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Gondviselés Háza Kastélypark Időskorúak Otthona Görcsöny, Keresztespuszta

Gondviselés Háza Kastélypark Időskorúak Otthona Görcsöny, Keresztespuszta

Bemutatkozás

A Kastélypark Időskorúak Otthona a megyeszékhelytől 20 km-re a Mecsek és a gyűd-harkányi hegyek közötti dombvidéken meghúzódó Görcsöny községben található. Baranya megye 60-as évekbeni szociálpolitikája 1965-ben hívta életre az intézményt és mentette meg a Benyovszky kastélyt páratlan 16 hektáros környezetével együtt. 

A természetvédelmi park jól kiemeli a kastély különleges épületét és egyben jó szolgálatot tesz a gondozói munkában is, hisz a kastély jelenlegi lakói – jó idő esetén - szívesen tartózkodnak a park fái között.

A keresztespusztai telephely 1950-ben Baranya Megye első szociális otthonaként működött egy nemesi kúria átalakítása és parkjának rendbetétele után. Az alábbi képeken a keresztespusztai főépület látható és a Demens Park.

A kastélypark helyén a XVI. században vélhetően gyümölcsös- és méhészkert állt, melyet 1715-re a jezsuita rend alapvetően barokk kertté alakított át. A jelenlegi kastélyparknál közel kétszer nagyobb területű, fakülönlegességekkel tarkított, a mai állapothoz hasonló – a barokktól némileg azért már eltérő – kertet 1730 tájékán hozták létre, felhasználva a természet adta lehetőségeket, a keményfás ligeterdő spontán megjelenő, újuló fajait is segítve, illetve biológiai építőkőként használva. Mihalovits Mátyás József, Baranya Vármegye alispánja az 1770-es évek vége felé franciás jellegű barokk kertté kezdte átalakítani a parkot. A XVIII. század végén a különböző stíluskorszakok egybefonódását lehetett tapasztalni, ahol a barokk nyesett sövények, allék, gloriett mellett a szentimentális kert jegyei is megjelentek, mint a pásztorkunyhó, szobrok stb. Az 1810-es évekre a kastély és melléképületeinek átalakítását követően befejeződött a park egy területének leválasztása, és az elszeparált területen a templom építése is (1812). A XIX. század elején szabálytalan útrendszereket, kisebb kiterjedésű gyepfelületeket létesítettek. A későbbiek során is számos változtatáson esett át a Kastélypark, és bár területe zsugorodott, a XX. század második felében mesterséges tóval bővült, jellege már nem módosult.
1962-ben a Megyei Tanács szociális otthon kialakítását határozta el. Az ötmillió forintot emésztő munkálatok 1964-ben kezdődtek, és az épületet új rendeltetésében 1965. szeptember 26-án adták át a százhúsz beköltözőnek. Az tervek úgy szóltak, hogy az otthon teljesen önellátó lesz: 30 holdon gazdálkodik, 100 sertéséből hetente vág, naponta friss tejet szolgál fel, és a 15 holdnyi gyümölcsösben és kertészetben megterem minden.
A Kastély épületében 1965-ben létrehozott szociális intézmény a mai napig több felújítás követően is ebben a funkciójában működik. Jelenleg 100 ellátásra szoruló idős embernek nyújt biztonságot, békés mindennapokat.

Az alábbi képeken a székhely (Görcsöny) földszinti ebédlője és előtere látható:

A következő fotókon pedig a keresztespusztai telephely ebédlője látható és a lakók munkáiból egy kis ízelítő: