A Magyar Máltai Szeretetszolgálat már négy éve fenntartója a szekszárdi Gondviselés Háza Ezüstfenyő Idősek Otthonának. Fontos mérföldkőhöz érkezett az intézmény: 2024. október 30-án átadták a Szeretetszolgálat teljeskörűen felújított főzőkonyháját, amely hosszú évek óta csupán melegítő konyhaként üzemelt. Az idősotthon 140 m2-es konyhája a modernizációt követően immár 250 adag étel elkészítésére alkalmas, és nemcsak az Ezüstfenyő Idősek Otthonának lakóit, hanem a Máltai Szeretetszolgálat legújabb dél-dunántúli intézményét, a Tolnai Idősek Otthonát is kiszolgálja.
Az Ezüstfenyő Idősek Otthona konyhája eddig csupán az ételek melegítésére volt alkalmas, így az intézmény kénytelen volt külső beszállítóktól vásárolni az étkeztetést. Az ilyen jellegű megoldások ugyan ideiglenesen pótolhatják a belső kapacitás hiányát, hosszú távon azonban szükségszerűvé vált a konyha átalakítása és korszerűsítése.
Az ünnepélyes megnyitón Győri-Dani Lajos, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ilyen konyhafelújítás a gondoskodás iránti felelősség jelképe: „A Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben az ellátottakról való gondoskodás felelőssége elköteleződés is, hogy nemcsak infrastruktúrában, hanem emberi és lelki tartalomban is a legjobbat tudjuk nyújtani lakóinknak. Olyan emberi hozzáállást, amelyet magunknak is kívánunk időskorunkban. Ezek a felújítások ezt szolgálják.” A felújítás részeként a konyha teljes gépészeti rendszere megújult. Kicserélték a víz-, villanyhálózatot, újratervezték a gázellátást, valamint egy modern légkezelő rendszert is beszereltek, amely biztosítja a konyhai munkák során keletkező pára és szagok megfelelő elszívását, valamint a levegő utánpótlását. A felújítás során figyelembe vették a mai élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírásokat is, ezzel garantálva, hogy az itt elkészített ételek maximálisan megfeleljenek az egészséges táplálkozás. A fejlesztéssel jelentősen bővült az otthon szolgáltatási köre, és lehetőség nyílik változatosabb, egészségesebb menük biztosítására. A közel 150 millió forintos beruházás részeként az idősotthon étkezője is felújtáson esett át, ahol a falazat javítása, festése mellett a világítás korszerűsítése történt meg. „Az ellátottak életminőségének javítása a legfontosabb”A felújítás átadásakor Jónás Gergely, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a fejlesztések mögött mindig az a cél áll, hogy az idős lakók életminősége javuljon.
„Forrásainkat lehetőségeinkhez mérten az ellátottak életminőségének javítására fordítjuk. Ez a felújítás is ezt a célt szolgálta: terveink szerint mostantól frissen készítjük el lakóink számára az ételeket, ami lehetőséget ad változatosabb, egészségesebb étrend kialakítására.” - Az ügyvezető hozzátette: „A jelenlegi konyhafelújítás nem egy önálló fejlesztés. A Máltai Szeretetszolgálat célja, hogy a következő néhány évben a teljes otthon infrastruktúrája megújulhasson, és Szekszárd egyik legkorszerűbb idősellátását nyújthassuk. Ennek érdekében a jövő évben elkezdődik a lakószobák teljeskörű felújítása is, figyelemmel a lakók egészségi állapotára, egyéni igényeikre, rekreációjára.”
A Gondviselés Háza Ezüstfenyő Idősek Otthona lakói számára az egészséges táplálkozás kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a kor előrehaladtával az étkezési igények is változnak. Az új konyha nemcsak az étkeztetés minőségi fejlesztését szolgálja, hanem a gondoskodás egyik fontos szimbóluma is. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat missziója, hogy a rábízott idős emberek számára olyan életkörülményeket teremtsen, amelyek hozzájárulnak testi-lelki jólétükhöz. Az étkezés ebben kulcsszerepet játszik, hiszen nemcsak a fizikai egészséghez, hanem a lakók jó közérzetéhez és mindennapi komfortjához is elengedhetetlen. A modern, korszerűen felszerelt konyha lehetővé teszi, hogy az étlap folyamatosan igazodjon a lakók egyedi szükségleteihez, biztosítva az ételek változatosságát és tápértékét.