Az idei aukción a Budapest Music Center koncertterme volt hangos az árverési kalapács koppanásaitól, ahol az árverésen résztvevő közel 100 vendég egy nagyszerű est keretében 37 tételre licitált. Zilai Zoltán, a Budapest Borfesztivál igazgatójának köszöntője után Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos mesélt a tavaly összegyűjtött adomány felhasználásáról, majd ismertette az idei árverés célkitűzését egy rövid videó kíséretében. 2024-ben a Felzárkózó Települések Program részeként létrejövő Fetekert Szécsény közösségi tér létrehozására gyűltek a felajánlások. A borárverés megkezdése előtt a Máltai Szimfónia All Stars Gipsy Band, egy rendkívül tehetséges fiatalokból álló zenekar adta elő műsorát, melyet vastapssal köszöntek meg a vendégek.

Ezt követően színpadra lépett az est két főszereplője, Bősze Ádám zenetörténész és dr. Antal Gábor közgazdász, borszakértő, akik a már megszokott profizmussal és kellő mennyiségű humorral fűszerezve bocsátották kalapács alá a nagylelkű borászok és gyűjtők felajánlásait. A közel kétórás licitet követően az eredményt Vecsei Miklós ismertette: minden eddigi rekordot felülmúlva az árverés 37 tételével és a Szeretetszolgálat saját boraival összesen 22.610.000 forint gyűlt össze. Az alelnök beavatta a nagylelkű licitálókat terveikbe: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megvásárolta Szécsényben a volt Járásbíróság épületét, és önkéntes munkával a fenntarthatóság és újrahasznosítás jegyében próbálja ezt a szebb időket megélt épületegyüttest felkészíteni egy még szebb jövőre. Ez nem kis vállalás, de annál fontosabb befektetés. Ebben a jóléti társadalom és a nehézsorsú települések közötti térben olyan kulturális és szakmai eseményeket terveznek, amelyek mindenki számára elérhetők, hiszen a város Budapesttől kevesebb mint két óra alatt elérhető, és harmincegy felzárkózó település található a környékén.

több, mint ezer négyzetméteres épületegyüttes és nagy belső udvarának rendbehozása, működtetése azonban még sok munkát és forrást kíván. Ehhez a hatalmas feladathoz, az épületek felújításához és fenntartásához gyűjtött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Budapest Borfesztivál közösen, a Jótékonysági Borárverésen felajánlott tételek licitálásra bocsátásával. A máltai alelnök elmondta, az épület szálláshelyeinek felújításával és a közösségi terek kialakításával kezdik meg a munkálatokat a befolyt összegből.

A Borárverésen a 37 tétel közül a kikiáltási árhoz képest a legmagasabb vételi áron kelt el Dr. Zimányi Péter által felajánlott Tokaji Furmintokból álló válogatás, valamennyi 2015-ös évjáratú bor. A tétel kikiáltási ára 20.000 forint volt, és 1.050.000 forintért vitték el, vagyis pontosan örtvenháromszoros áron. Az est abszolút rekordere, a Jótékonysági Borárverés valaha volt legmagasabb leütési áron elkelt tétele egy palack Moët & Chandon MCIII Champagne volt, melyért 1.300.000 forintot fizettek, a tételért a licit 150.000 forintról indult.

Kereken 1.000.000 forintért kelt el az árverés történetének első pohár tétele, a Szeretetszolgálat által felajánlott exkluzív Versace Rosenthal Medusa Red wine kristálypohár 6 darabos szettje, a poharak kikiáltási ára 180.000 forint volt.

Az élmezőnytől csak egy picit alacsonyabb áron, 900.000 forintért kelt el az elmaradhatatlan SPAR Magyarország felajánlása, ami egy borhűtő volt 9 palack SPAR Válogatás bor kísértében. A hatalmas licit-csaták eredményének könyvelhető el, hogy idén rendkívül magas vételáron szerezte meg egy-egy nagylelkű vásárló a VinAgora magyar és külföldi válogatás borait, melyek a VinAgora Nemzetközi Borverseny arany, nagyarany és champion díjas boraiból álltak.  Kétségtelen, hogy a legnagyobb sztárok a tokaji aszúk és a pezsgők voltak, ahogy azt a Kreinbacher Magnum pezsgőválogatása és a Babits 6 puttonyos tokaji aszúja is tanúsítja, egyenként 800.000 forintos vételi árával. A 37. tétel idén két meglepetés élmény borkóstolót is tartalmazott. A Törley Pezsgőpincészet által felajánlott, 6 főre szóló 8 tételes, exkluzív, Koczuba Róbert pezsgőmester által vezetett kóstolóért 650.000 forintot fizettek.

A Budapest Borfesztivál és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat háláját fejezi ki azoknak a borászoknak és gyűjtőknek, akik egy-egy különleges palackkal vagy borválogatással hozzájárultak az esemény sikeréhez. Köszönettel tartozunk a Szentkirályi Ásványvíznek is, amely biztosította az est frissességét, és külön mondunk köszönetet a nyitott lelkű licitáló vendégeknek, akik nélkül nem kerülhetne felújításra a szécsényi Járásbíróság egykori épülete.

Kell egy hely, ami mindenki számára megteremti a személyes találkozás lehetőségét.

Kell egy hely, ahol megismerhetjük egymás életét közelebbről.

Kell egy hely, ami mindannyiunké.

Ez a hely a Jótékonysági Borárverés résztvevőinek köszönhetően a Fetekert Szécsény lesz.