Az adósságkezelő programot a devizahitelek tömeges bedőlése után, a jelzáloggal terhelt otthonok megőrzéséért, 2009-ben indította el az a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet tanácsadói az adósok körülményeit megismerve, fenntartható megoldások kialakításában segítettek, közreműködtek a hitelezőkkel megszakadt kommunikáció újraindításában, egyeztetéseket, részletfizetési megállapodást kezdeményeznek, miközben lélekben is erősítették a helyzetüket kilátástalannak érző családokat. A Hitel-S néven indult programban jelenleg húsz felkészült szakember dolgozik, akik évente átlagosan 550 új esettel kezdenek dolgozni.

A közműtartozásoktól a több tízmillió forintos ingatlanhitelig mindenféle adósággal találkoztak már a szolgálat munkatársai, volt, akinek kifizetetlen kábeltévé tartozásai miatt foglalta le lakását a végrehajtó, mások munkahelyük elvesztése, vagy tartós betegségek miatt halmoztak fel kezelhetetlennek tűnő tartozásokat.

A Szeretetszolgálat nem vállalta át az adósok tartozásait, de segített a költségek átütemezésében, reális családi költségvetés kialakításában, elérhető támogatások igénylésében. A segítség célja a lakhatás megőrzése, a kilakoltatás megelőzése volt. A Hitel-S program munkatársai segítették az ócsai lakóparkba költözött családok életének újrakezdését, majd a devizahiteles adósok lakásait megvásárló Nemzeti Eszközkezelő ügyfeleinek nyújtottak támogatást. 2013 és 2020 között több mint 3000, az egykori lakásukban bérlőként tovább élő család sorsát kísérték figyelemmel. Az alapvető pénzügyi ismeretek átadására számos programot indított a máltai szervezet, többek között tanácsadó irodákat működtetett Kaposváron, Miskolcon, Szekszárdon, illetve áramszolgáltatók ügyfeleinek nyújtott segítséget a kikapcsolás megelőzésére. A Hitel-S program tapasztalatait figyelembe vették a magáncsőd eljárásának bevezetésekor is.

A Felzárkózó települések program 2019-es indulása után az adósáságkezelő program a legnehezebb körülmények között élő falvakban is megjelent, 2024-ben már 170 Jelenlét ponton lehet a rendszeresen kitelepülő mentorokkal kapcsolatba lépni, akik eddig 2300 családnak nyújtottak segítséget tartozásaik rendezésében.