Kilenc darab, „Me” rövidítéssel ellátott, becsomagolt, kész szemüveg várt kézbesítésre március elején a budapesti Bartók Béla úti Galéria Optikában, az utolsó darabjai a 102 szemüvegből álló „nagy csomagnak”. A kis kód a Máltai elismerés programot rejti, az optikában így rövidítették azt a projektet, amivel a szociális dolgozók munkáját szerették volna elismerni.

A vállalkozás tulajdonosa, Fodor István ugyanis több jótékonysági akciója után úgy döntött, hogy ezúttal azokon szeretne segíteni, akik mások megsegítéséért dolgoznak nap mint nap. „Szerettem volna egy olyan programot, ahol azok kapnak szemüveget, akik kevesebb pénzt keresnek” – mondta az alább meghallgatható rádióinterjúnkban. Hozzátette: „Látom azokat az embereket, akik elfáradnak abban, hogy másoknak segítenek, nyílik a társadalmi olló, miközben sokan a szociális segítőmunkájukkal kompenzálják azt, amit a gazdaságnak kellene megoldania.”

A lehetőségre a 2023 novemberi szociális munka napja apropójából pályázhattak a Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi régiójában szociális területen dolgozó munkatársak, köztük például szociális vagy terápiás munkatársak, takarítók, konyhai dolgozók, de adminisztrátorok, intézményvezetők is. Hálájuk jeléül sokan köszönőlevelet írtak a Galéria Optika munkatársainak, volt aki csodás ajándékként írta ezt le, más így fogalmazott: „Elkészült a szemüvegem, nagyon örülök neki! 180.000-rel ajándékoztak meg.” Megjegyzendő, hogy a projektben a szemüveglencsék készítését a prémium márkát képviselő Essilor Optika Kft. vállalta, a vizsgálatok egy részét pedig a Máltai Gyermekszemészeti Szűrőcsoport végezte.

A 102, a munkatársak szempontjából ingyenes szemüveg 12 millió forintot megközelítő eladási értékkel bír, de Fodor István állítja, erre az összegre nem úgy tekint, mint ami kikerült profitjukból. Hozzá hasonló vállalkozóknak szeretne példát nyújtani az ilyen tevékenységekre, amelyek során nem pénzadománnyal, hanem a cég alaptevékenységével segítenek. Célja összehangolni a szociális területen dolgozókat és a cégeket, bevonva az önkormányzatokat és az állami szerveket, hogy támogassák ezeket a programokat, hogy közösen tudjanak értéket teremteni.

Fodor István korábban nemcsak a szociális dolgozóknak, hanem hajléktalan embereknek is segített szemészeti programokkal (a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatának keretében), illetve felzárkózó településeken élő fiataloknak is: szakmai tudásával támogatva a Máltai Szeretetszolgálat Gyermekszemészeti Szűrőcsoport programját. Utóbbi helyszíneken átélt élményeiről is mesélt rádióinterjúnkban.