A cikkben így fogalmaznak: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat már hetekkel ezelőtt megkezdte a készülődést az ünnepi időszakra a hajléktalan embereket ellátó intézményeiben. Igyekeznek olyan akciókat, programokat szervezni, amelyek a bentlakó vagy a szervezettel rendszeres kapcsolatban állókat a leginkább segítik. Szentkereszty Tamás, a Miklós Utcai Integrált Hajléktalanellátó Központ vezetője megkeresésünkre arról beszélt: ennek megfelelően náluk is több körben lesz ünneplés.

Az első, december 21-ei eseményen elsősorban azokról gondoskodnak, akik az utcán élnek, vagy esetleg a nappali melegedőket veszik igénybe. „Ezen a napon két időpontban várjuk az érdeklődőket, akiknek imádsággal, műsorral és bőséges ebéddel készülünk” – árulta el Szentkereszty Tamás. Hozzátéve, hogy a hajléktalan emberek a programokba sokszor nemcsak nézőként, hanem előadóként is bekapcsolódnak, ki színjátszó, ki szónoki tehetségét csillogtatja meg ebben az időszakban.

A másik, december 24-i esemény inkább azoknak szól, akik életvitelszerűen a szállásokon élnek, nekik a közös karácsonyfa-díszítésre is lehetőség nyílik, de az önkéntesek bőséges vacsorával, ajándékokkal is készülnek a rászorulóknak. Ajándék lehet egy pár zokni, egy kulacs vagy akár egy tábla csokoládé is, de a szeretetszolgálat munkatársai szerint a tárgyi ajándékoknál valójában sokkal fontosabbak az emberi találkozások, és hogy mi történik odabent.

Az önkéntesek és a munkatársak vallják: értenünk és éreznünk kell, hogy a legnagyobb lehetőséget az ember számára a másik ember jelenti. A közösen megélt pillanatok, az együtt elmondott imák, a közös étkezések lehetőséget adnak a kapcsolódásra, ezért az adventben és karácsonykor olyan programokat szerveznek, melyek lehetőséget adnak a rászoruló embereknek közösségben megélni a hitüket. Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke minden karácsonykor, szenteste egy hajléktalanszállón mutat be szentmisét (fotónkon a 2022-es ünneplés egy pillanata), és együtt ünnepel a hajléktalan emberekkel. Emellett december 13-án is lesz egy szentmise, ahol a gyónásra is lehetőséget biztosítanak.

„Járókelőként is érdemes szem előtt tartani, hogy a többségében megtört, rendkívül magányos embereknek sokszor többet ér a beszélgetés, mint egy odavetett kétszáz forintos. Az ünnepek közeledtével arra biztatnék mindenkit, merjen kapcsolódni” – hangsúlyozta a szeretetszolgálat munkatársa.

A Máltai Szeretetszolgálat vidéken is különös odafigyeléssel gondoskodik a magányos, idős és hajléktalan emberekről. Többek között Esztergomban minden évben megrendezik december 24-én a magányosok karácsonyát, amikor ünnepi ebédre hívják az egyedül élő idős embereket és a Gondviselés Háza hajléktalanszállóra járó rászorulókat. Kecskeméten szintén ebédre várják a rászorulókat, valamint a munkatársak által készített ünnepi fogásokat az utcai gondozószolgálat és számos önkéntes szállítja ki az otthonukban egyedül maradt időseknek és az utcán élő hajléktalan embereknek.

Az Index.hu teljes írása ide kattinva olvasható el.