Horvátország középső részén 2020. december 29-én, hét halálos áldozatot követelő 6,2 erősségű földrengés pusztított, a térségben csaknem 40.000 épület károsodott, jelentős részük teljesen használhatatlanná vált. A katasztrófa után a magyar állam segítséget ajánlott, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is szerepet vállalt a helyreállításban.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere az újjáépített iskola átadásakor úgy fogalmazott, Magyarország számára nem volt kérdéses, hogy segíti a helyreállítási munkálatokat. „Tudtuk, hogy a földrengés a leggonoszabb a természeti katasztrófák között, felkészülni nem lehet rá, szélvész gyorsasággal jön, és tragikus következményeket hagy maga után. Számunkra egyértelmű volt, hogy segíteni fogunk. Sajnos ez az iskola is olyan károkat szenvedett, amik nyomán életveszélyessé vált, és alkalmatlan volt arra, hogy itt gyerekek tanuljanak. Ezért örömmel mondtunk igent a Máltai Szeretetszolgálat kérésére, és biztosítottunk 60 millió forintot ennek az iskolának a helyreállítására, újjáépítésére, biztonságossá tételére.”

A Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési szolgálatának munkatársai a földrengést követően több településen is helyszíni felméréseket végeztek, a megyeszékhely, Sziszek közgyűlésének elnökével konzultáltak, aki több súlyosan károsodott középületet is figyelmükbe ajánlott. A Szeretetszolgálat ezek közül választotta ki a sziszeki agglomerációban fekvő Topolovac általános iskoláját.

A kétszintes épület régebbi szárnya még az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült, ezt később egy másik épületszárnnyal bővítették ki. A földrengés elsősorban a régi épületrészben okozott károkat, a repedéseken keresztül lehetett látni, volt, ahol beszakadt a tető is. 2021-ben számos kisebb földmozgás követte a korábbi földrengést, ezek további jelentős károkat okoztak a már sérült épületben.

A kilencszáz lelkes Topolovac iskolájába mintegy 43 gyermek jár, köztük több sajátos nevelési igényű tanuló. Az iskolások a földrengés után az egyik sziszeki intézménybe jártak be, ahol helyhiány miatt délutáni oktatásban vettek részt. Ugyanakkor a településen az iskola nem csupán az oktatást szolgálta, hanem a közösségi élet egyik központja is.

Az ünnepélyes átadás képgalériája kattintásra megtekinthető

Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke az emléktábla avatásán hangsúlyozta, a két ország közös történelmét is szimbolizálja a felújított iskola. „A személyes életünk is úgy telik, hogy amikor nagy baj történik, akkor először a házunk népe, a családunk a legfontosabb, és ha ők biztonságban vannak, akkor azonnal a szomszédaink felé fordulunk. Nekünk máltaiaknak jézusi tanítás szerint kötelességünk segíteni nem csak a családunkon, hanem a szomszédainkon is. Biztosan tudom mondani, hogy ez az épület ma nem lehetne iskola, ha mi nem találunk egymásra a várossal és az iskola igazgatóasszonyával. Ez az épület még a közös történelmünk részeként épült meg, és a mai naptól a közös történelmünknek a jövőjeként működik tovább.”

Horvátország kül- és Európa-ügyi minisztere, Gordan Grlic-Radman az anyagi támogatás mellett köszönetet mondott azért is, hogy a legnagyobb bajban is számíthattak a magyar államra és a Máltai Szeretetszolgálat. „A magyar Külügyminisztérium és a Máltai Szeretetszolgálat nagylelkű gesztusa hozott össze minket ezen a napon. Ők tették  lehetővé Sisak várossal együtt és a horvát kormány, valamint a európai szolidaritási alap segítségével, hogy 43 tanuló visszatérhessen ebbe az iskolába.”

2021 nyarán a magyar állam támogatási megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálattal a topolovaci iskola helyreállítására, a sziszeki önkormányzat késő ősszel engedélyezte az építkezést. A bontási és építési munkálatokat Magyarországról kiutazott szakemberek végezték, az új tartószerkezeti elemeket a magyar kivitelező készen szállította a helyszínre. A szerkezet megerősítése 2022 februárjára befejeződött, és az év közben visszatérően előforduló kisebb-nagyobb földmozgásokat jól bírta a megerősített épület. A teljes felújításon átesett iskolát részben át is alakították, belső falakat helyeztek át, hogy modernebb, az oktatási funkciónak megfelelő helyiségek várják a gyerekeket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a tantermek berendezéséhez is hozzájárult.

A helyreállításról Szabján Imre vészhelyzetkezelési vezető beszélt az emléktábla felhelyezésekor