A támogatók által adományozott hatvan millió forintból az idei tanévben alkotópedagógiai műhelyt rendezett be Tiszaburán a Máltai Iskola Alapítvány, ahol a gyerekek komplex pedagógiai program keretében 21. századi technológiával – lézervágóval és 3D nyomtatóval - tárgyakat készítenek. Gyulajon robotika szakkört indult, melynek során programozással és robotikával foglalkoznak majd a diákok. A dombóvári máltai szakképző intézmény diákjai tavasztól a Revolution Robotics készletének és módszertani csomagjának segítségével képzésben vesznek részt, hogy később ők is segíthessenek a gyulaji általános iskolának robotika szakkört és nyári tábort tartani.

A projekt részeként a pedagógusok képzése a csoportos módszertani műhelyek mellett egyéni tanárkísérés formájában is zajlik. Ez a továbbképzési forma elősegíti, hogy a tanárok valódi, hétköznapi kihívásaira keressenek közösen pedagógiai fókuszú válaszokat. Az 1-6. osztályos diákok matematikai alapkompetenciáinak módszeres és tudatos fejlesztéséhez egyre több iskolánkban használják a tanítók a Matific programot, ami az egyéni tudás- és készségszinttől függően kínál önálló, játékos tanulási utakat a gyerekeknek.

“Az Interactive Brokers Central Europe Zrt. örömmel támogat egy a hátrányos helyzetű közösségeket építő pozitív irányban befolyásoló oktatási programot” – fogalmazott Hanti Miklós, a fő támogató vezérigazgatója. Hozzátéve, „ez az innovatív digitális oktatási program a benne elkötelezetten részt vevő tanárok számára kreatív módokat biztosít a diákok bevonására, és reményeink szerint arra is alkalmas, hogy feltárja a diákok számára az előttük álló hatalmas lehetőségeket”.

Az Interactive Brokers Central Europe Zrt. és további jelentős adományozók - a Revolution Robotics Foundation, a Continental Automotive Hungary Kft., és Hegymegi-Barakonyi és Társa Ügyvédi Iroda (Baker McKenzie) támogatásának köszönhetően megvalósuló projekt nem csupán a digitális tanulást segítő környezethez, új szoftverekhez és informatikai eszközökhöz segíti a  Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány által fenntartott iskolák diákjait, a tanáraik is folyamatos szakmai támogatást kapnak ahhoz, hogy hatékonyan tudják használni a digitális eszközöket. A program ­ - amit további cégek, a Famig.hu Kft., MIAS Hungary Kft., HiVentures Zrt., Magyar Posta és magánszemélyek is támogattak – hosszútávú célja a valódi esélyteremtés, a diákok mérhető készségfejlődése, különösen az önszabályozó tanulás, együttműködés, digitális kompetenciák terén. Cél továbbá, hogy mindeközben növekedjen az iskolai jóllét - a diákok és tanárok lelki-mentális egészsége, motivációja is.

„Technológiai vállalatként a Continental-nál pontosan látjuk, hogy a digitális készségek megléte már manapság is elengedhetetlen a munkaerőpiacon és ennek a tudásnak a szerepe a jövőben még inkább felértékelődik. Ezért tartjuk fontosnak, hogy egy olyan oktatási és szemléletformáló projektet támogassunk, amely lehetőséget biztosít a hátrányból induló gyermekeknek felkészülni a jövő kihívásaira” – mondta el Kalmár Ákos, a Continental országos HR vezetője.