A Máltai Szeretetszolgálat partnerszervezeteivel Latakiaban és Aleppoban két-két mozgó orvosi rendelőt és egy-egy, 22 láb hosszú konténerből kialakított mobil kórházat állított szolgálatba. A mozgó egységek a tervek szerint a következő két hónapban látják el a városok lakosságát. A rendelőkben nemcsak a földrengés és mentés során megsérült embereket fogadják, segítséget kapnak azok is, akiknek általános orvosi ellátásra van szükségük. A mozgó orvosi egységekben és a hotspotokon ötven munkatárs váltja egymást, ez a két helyszínen összesen száz embert jelent, akik a Máltai Szeretetszolgálat helyi partnereinek, elsősorban a görögkatolikus melkita egyház segélyszervezeteinek a munkatársai.

Aleppoban a templomokat is megnyitották az otthon nélkül maradt emberek elszállásolására. Szükség esetén a temetők épületrészeiben és a nem kegyeleti helyszínein felállított sátorokban is menedékhelyeket alakítanak ki. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi programjainak vezetőjét, Solymári Dánielt és helyi munkatársait Georges Masri aleppoi görögkatolikus érsek fogadta, hogy egyeztessenek a segélymunkák részleteiről. A karitatív szervezet munkatársai egyúttal az ideiglenes menedékhely kialakításához szükséges adományokat, ágyakat, meleg takarókat, élelmiszert is vittek a találkozó helyszínére, a Szent György templomba.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tíz éve tevékenykedik Szíriában, a háború utáni újjáépítést segítő programjai során 2018-ban telepített mozgó orvosi egységeket Homsz térségébe, a földrengés után ezeket helyezte át Latakiába és Aleppóba. A Hungary Helps program 50 millió forintos támogatást adott a földrengés utáni humanitárius program támogatására, ami néhány hétig teszi lehetővé az egészségügyi ellátás és a segítő pontok működtetését. A program folytatására, a földrengés sújtotta térség megsegítésére gyűjtést hirdetett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, segíteni az adomanyozz.hu oldalon online átutalással, vagy a 1350-es adományvonal hívásával lehet.