Jean-Abdo Arbach, homszi görögkatolikus érsek, a Caritas Syria elnöke Damaszkuszban személyesen adta át a megbízóleveleket a magyar segélyszervezet két vezetőjének. Győri-Dani Lajos és Solymári Dániel fejlesztési és egyházdiplomácia feladatokban támogatja majd a Katolikus Egyház szíriai segélyszervezetének tevékenységét, a maguk eszközeivel hozzájárulva a háború utáni helyreállításhoz.  

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1991 óta segíti a Közel-Keleten bekövetkezett katasztrófák és konfliktusok károsultjait, vallási és politikai üldözöttjeit. Humanitárius munkáját Libanonban, Jordániában, és a Palesztin területeken is végzi. Szíriában 2006 óta van jelen tartósan a magyar szervezet. A 2012-ben kirobbant és elhúzódó háború után a Máltai Szeretetszolgálat több, az  újraépítést és az élet újrakezdését támogató programot is indított, többek között kétszáz család otthonát állította helyre Homszban, és önfenntartó mintagazdaságot alakított ki a dél-szíriai görögkatolikus egyházmegyében.

A magyar segélyszervezet vezető munkatársainak kinevezése részben a Máltai Szeretetszolgálat és a Szuverén Máltai Lovagrend közel-keleti munkájának elismerése, részben a nemzetközi Caritas szíriai munkájával is összefüggésben áll, miután Ferenc pápa 2022. november 21-én dekrétum formájában szabályozta a Caritas Internationalis, a Katolikus Egyház Nemzetközi Segélyszervezetének irányítását. A napokban kinevezett elnöki tanácsadók közreműködésétől így a Caritas Syria  minőségi munkájának erősödését is reméli Jean-Abdo Arbach érsek.

***                                                                                                       

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök kezdeményezésére vállalt szerepet a nagy nemzetközi humanitárius katasztrófák után indult fejlesztési segélyező programokban, a közel-keleti és ázsiai segélyakciókban. Solymári Dániel nemzetközi kapcsolatokért felelős vezető négy kontinensen dolgozott krízishelyzetekben, nyomortelepeken, menekülttáborokban, kezdeményezésére kaptak szakmai minősítést a Szeretetszolgálat nemzetközi programjai.

További információk:

https://nemzetkozi.maltai.hu/hol-dolgozunk/kozel-kelet/sziria/

http://sziria.maltai.hu/

https://maltai.hu/cikk/hir/4567