Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) támogatása jelentősen hozzájárul a menekülő emberek ellátásához, a Máltai Szeretetszolgálat integrációs programjának megvalósításához, valamint lehetővé válik a szervezet logisztikai kapacitásainak bővítése, a Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetekben szükséges infrastruktúrájának fejlesztése is. Az UNHCR támogatásáról ünnepélyes keretek között írt alá megállapodást Roland Schilling, az ENSZ közép-európai képviseletvezetője, valamint Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke. A megállapodás aláírásakor jelen volt Muriel Tschopp, az UNHCR regionális operatív vezetője, Solymári Dániel, a Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatainak vezetője és Lázár Alpár forrásszerzésért felelős vezető.

Az UNHCR tapasztalatai alapján életre hívott Blue Dot koncepciója, amelyhez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is kapcsolódott a beregsurányi határátkelőnél működő segítő pontjával, szintén támaszt jelenthet az országukat elhagyó ukrán menekültek számára, ugyanis az így megjelölt segítségnyújtási központok olyan biztonságos helyszínek, amelyek a kormány és a hatóságok által nyújtott szolgáltatásokat kiegészítve további biztonsági ellátásokat nyújtanak gyermekek, családok és különleges igénnyel élők számára. Az ENSZ menekültügyi szervezete a karitatív intézmények munkatársaival (szociális munkásokkal, pszichológusokkal, koordinátorokkal) tréningek keretében osztja meg tudásbázisát a még hatékonyabb segítségnyújtás érdekében.

Így a beregsurányi segítőponton a Szeretetszolgálat nemcsak gyors élelmiszer- és ruhasegéllyel, valamint orvosi ellátással, hanem információkkal, az illetékes szervekkel való koordinációval is igyekszik megkönnyíteni az otthonukat elhagyni kényszerülők helyzetét.

A Magyarországon ideiglenesen letelepedő ukránokat segítő program keretében 3000 menekültet támogat a Szeretetszolgálat. Az teljeskörű integrációs programban 150 embert segít, akik egy éven át lakhatnak a számukra bérbe vett lakásban, intenzív magyar nyelvi oktatásban részesülnek, az őket kísérő gondozó pedig segít a gyerekek iskolai beiratkozásában, a szükséges iratok beszerzésében, a munkaképes családtagok álláskeresésében. Az UNHCR által is támogatott projekt célja, hogy a családok egy év után képesek legyenek további segítség nélkül gondoskodni önmagukról.

Az együttműködést 2022. 11. 15-én a Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri központjában írták alá.