Nemzetközi viszonyításban, becsült adatok szerint ma Magyarországon körülbelül 400 000 gyermek él szenvedélybetegségben érintett családban. Az M1 Ma reggel című műsora október 10-i adásának vendége volt Kormos Piroska szociálpedagógus, aki hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy lehessen beszélni a problémáról. A Máltai Szeretetszolgálat Fogadó Pszichoszociális Szolgálata tevékenysége, kiadványai, illetve honlapja, a kimondhato.hu is erre az elvre épül: ha a probléma többé nem tabu, a gyerekek számára nyilvánvaló lehet, hogy nem az ő hibájuk a szüleik függősége, és abban is biztosak lehetnek, hogy nincsenek egyedül, nem maradnak magukra.

"A szenvedélybeteg családban élő gyerek sokszor magát hibáztatja, azt gondolja, hogy ha jobban viselkedne, megváltozna ez a helyzet. El kell mondani nekik, hogy nem ők okozták a bajt, és hogy nem is ők fogják tudni meggyógyítani a hozzátartozójukat: mindig a szenvedélybetegnek kell eldöntenie, hogy elindul a felépülés útján. A függőség emellett a legtöbbször szégyennel is együttjár, nemcsak a gyerek szégyellheti, de a házastárs és a tágabb családi köz is, ezért nem beszélnek arról, ami történik" - mondta Kormos Piroska. Hozzátette: a probléma nem csak a szegény családokat érinti, a jobb anyagi helyzetűek körében is jelentkezik, "az addikció nem válogat". Nem csak akkor történik baj, amikor a szenvedélybeteg szülő éppen ittas, vagy más módon nem önmaga: jellemzően a köztes időkben is elhanyagolja a gyermeket, hiszen érzelmileg nem elérhető a számára.

Sok esetben a szenvedélybeteg szülők gyermekei nem merik otthagyni a szüleiket, hiszen ők gondoskodnak róluk - ám nagyon gyakran ezek a gyerekek parentifikálódnak, "szülősítve lesznek", és ők kezdik gondját viselni szüleiknek. "Fontos, hogy erről valakivel beszélhessenek, és úgy segítsük őket, hogy felnőttként élhessenek megfelelő távolságot tartva a szülőktől, miközben nem érzik úgy, hogy ők rossz gyerekek" - jegyezte meg Kormos Piroska. 

A teljes beszélgetés megtekinthető ide kattintva.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ötödik alkalommal rendez konferenciát annak érdekében, hogy a szenvedélybeteg szülőkkel élő gyerekek sorsára felhívja a társadalom, a média és a döntéshozók figyelmét. Az EGy.5 című szakmai napot 2022. 10. 11-én tartják a MOMkultban. A konferencia előadói közt lesz Kovács András Péter humorista is, a Szeretetszolgálat gondozásában hamarosan megjelenő Láthatatlan árvák című könyv egyik szerzője.Mivel az esemény teltházas, a regisztráció lezárult, azonban az előadásokat online is lehet követni a kimondhato.hu oldal Youtube-csatornáján.