Tisztújító küldöttgyűlést tartott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület május 28-án az országos központjában. Az idei tanácskozáson a küldöttek újraválasztották a szervezet általános alelnökét, Vecsei Miklóst. Az egyesület elnöke a tavalyi évben tisztségében további négy évre megerősített Kozma Imre atya, aki immár 33 éve irányítja a Máltai Szeretetszolgálat munkáját. A szervezet országos lelkivezetője 2022-től Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

A küldöttgyűlésen Kozma Imre atya hangsúlyozta, a szeretet hatalmával az rendelkezik, aki kész a szolgálatra, aki kész az életét a másik ember szolgálatára felajánlani. „Reményt kelt bennünk a jövő és felszólít bennünket arra, hogy olyan terveink legyenek, amelyek hitelessé tesznek bennünket, és amelyekkel a küldetésünket tudjuk gyakorolni.” A máltai küldetésről szólva az alapító elnök kiemelte: a Máltai Szeretetszolgálat az emberek jóllétét szolgálja. A szeretet hatalma a szolgálat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország egyik legnagyobb keresztény karitatív szervezete, mely 2021-ben 312 intézményben, 103 önkéntes csoportban és 145 pályázati programban naponta mintegy tizenötezer emberről gondoskodott. Az elmúlt évben a Máltai Szeretetszolgálat 14 intézményt vett át az államtól, köztük idősotthonokat és fogyatékos embereket ellátó intézményeket, amelyekben összesen 744 máltai munkatárs 1468 emberről gondoskodik.  

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöksége Csilla von Boeselager-díjat adományozott Dr. Herczegh Anita asszonynak, a köztársasági elnök feleségének, aki hivatalba lépésétől fogva a szervezet jószolgálati nagyköveteként vesz részt a máltai szolgálatban. A Szeretetszolgálat tiszteletbeli elnökéről elnevezett díj a szervezet legmagasabb kitüntetése, melyet a befogadás keresztény üzenetét megjelenítő cselekedeteiért és a Máltai Szeretetszolgálat munkájához nyújtott támogatás elismeréseként adott át Kozma Imre atya alapító elnök, Vecsei Miklós alelnök és Morva Emília régióvezető.

A küldöttgyűlés keretében adták át a Szuverén Máltai Lovagrend alapította emlékérem kitüntetést, mellyel világszerte azokat az önkénteseket és munkatársakat díjazzák, akik rendkívüli helyzetekben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. A Koronavírus Elleni Védekezésért Érdemérem kitüntetést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mintegy 150 munkatársa nevében vette át Nagy Ferenc, a szervezet egészségügyi területért felelős szakmai vezetője, Szabadhegÿ Kristóftól, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnökétől és Győri-Dani Lajostól, a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnökétől. A kitüntetéseket személyesen a regionális vezetők adják át a közeljövőben.

Máltai lovagrendi kitüntetésben részesült a Szeretetszolgálat felügyelő bizottságának leköszönő tagja, dr. Zaránd Pál. Az Apor Vilmos Érdemérem ezüst fokozatát több mint három évtizedes máltai szolgálatáért és nyolc éven át tartó felügyelő bizottsági munkájáért adományozta számára a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége.