Az óvodában még evidens, hogy van kötelező fogmosás, de az iskolákban ez már nem jellemző. Ez persze nem is lenne túl nagy probléma, ha a gyerekek otthon legalább háromszor megmosnák a fogukat. De ezt egy iskolás nem is tudja megtenni – ez a felismerés előzte meg a kötelező iskolai fogmosás bevezetését Tarnabodon.
„Feltűnt, hogy a tanulóink gyakran mondják, hogy szeretnének haza menni, mert fáj a foguk, sokszor látszik is, hogy meg van dagadva arcuk. Mivel elég sokat éneklünk az iskolában, így azt is észrevehettük, hogy nagyon rosszak a gyerekek fogai” – indokolta a kötelező iskolai fogmosás bevezetését Nyírfalvi Melinda, a tarnabodi Máltai Általános Iskola és Óvoda igazgatója. Hozzátéve, az sem segítette a gyerekek fogainak épségben maradását, hogy a koronavírus járvány miatt megritkultak az iskolai fogászati szűrések.
Mivel a taranbodi iskolában minden reggel beszélgetéssel indul a nap, majd tornával és reggelivel folytatódik, ezek mellé még az is belefér, hogy a gyerekek fogat is mossanak.
„Sok olyan gyermeket láttunk, aki elég gyakorlatlanul mosta a fogait, többeknek újra meg kell tanítanunk a helyes technikát” – mesélte tapasztalataikról az igazgató. 
„A gyerekeknek jó móka, hogy együtt sikálják a fogaikat, valahol ez is közösségi élmény. A kollégáknak is tetszik az ötlet, mert látták a problémákat a fogakkal, ők is szeretnék, ha ez megváltozna”- sorolta az eredményeket Nyírfalvi Melinda, aki elmondása szerint abban bízik, hogy a következő tanévben már látható eredménye is lesz az iskolai fogmosásnak és így ritkábban találkoznak majd fájós fogú gyerekkel a tanítási órákon.