Több száz hátrányos helyzetű családot lát el országszerte egy évre elegendő higiéniai papírtermékkel a Vajda-Papír, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve. Magyarország piacvezető higiéniai papírtermék-gyártó vállalata olyan családokat segít, amelyek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben élnek, illetve közvetlen kapcsolatban állnak a szervezettel. A több mint 15 millió forint értékű 10 tonnányi adományt, amely 400 négyfős család egyévnyi higiéniai papírtermék-igényét fedezi – Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője vette át, a Szeretetszolgálat zuglói családok átmeneti otthonában, ahol 30 krízishelyzetbe került család 86 gyermekével talált menedéket. A felajánlott termékekkel – toalettpapírral, papír zsebkendővel, és háztartási papírtörlővel – a Betegápoló Irgalmasrend intézményeit, kórházait és idősotthonait is ellátják.

Kozma Imre atya, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az adomány átvételekor egyebek mellett azt hangsúlyozta: „A Magyar Máltai Szeretetszolgálat útja nem felfelé, hanem lefelé vezet: azokhoz, akik bajban vannak, akik közül sokan nyomorognak. Ez a gyűjtés is megmutatta, hogy ezt értik az emberek. Értik és átérzik, a felebaráti szeretet az egyetlen út, a bejárat a másik emberhez. Amikor jótékonykodunk, feltámad bennünk a felebaráti szeretet.” – mondta. Arról is beszélt, hogy a „Vajda-Papírral közös akciónkban a hátrányos helyzetű családok és gyermekeik megsegítését tűztük ki célul, mert a gyermekeink jövője nagyban tőlünk függ, a felelősség vállalásától. Nagyon örülök a Vajda-Papír adománynak, és annak, hogy egyre több vállalat veszi észre, hogy nekünk működő programjaink, megoldásaink vannak, közel lépünk a bajban lévő emberhez, megosztjuk velük az életet, ami pénzben nem fejezhető ki. A hátrányos helyzetű családoknak és embereknek igazán szükségük van az „igenre", hogy valaki azt mondja nekik, hogy "helyed van az életemben." A Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza családok átmeneti otthonaiban a lakhatásukat elvesztett, krízishelyzetbe került szülők és gyermekeik kapnak segítséget ahhoz, hogy életüket újra építsék, és visszailleszkedjenek a társadalomba. Létfontosságú, hogy a társadalom tehetősebb része a visszailleszkedésben nyújtson segítséget a rászorulóknak, például egy tevékeny jótékonysági szervezeten keresztül. A jótékonyság és a magánadományozás tekintetében egyre erősödik a magyar emberek aktivitása, de még sajnos a magyar lakosság csaknem fele nem rendelkezik a személyi jövedelemadója felajánlható 1 százalékáról. Bízom benne, hogy ez az akció is arra hívja fel a figyelmet, hogy együtt erősebbek vagyunk, és együtt könnyebben tudjuk orvosolni a társadalmi problémákat”.

Beszélt arról is, hogy a Szeretetszolgálat abban különbözik más karitatív szervezetektől, hogy a máltai munka alapja a jelenlét, vagyis, hogy helyben, közelről ismerik meg a rászoruló embereket, így valóban olya segítséget tudnak nyújtani számukra, amire szükségük van. Országszerte 312 intézményben, 103 önkéntes csoportban és közel száz projekthelyszínen támogatják a bajba jutott embereket. A társadalmi problémákra gyakorlatias válaszokat keresnek, példaként említette: a legszegényebb települések felzárkózását segítő programokat, kiemelve az esélyteremtő gyerekprogramokat és a Biztos Kezdet Gyerekházak hálózatát, valamint a Befogadás Háza Családok Átmeneti Otthonához hasonló intézményeket, amelyek az újrakezdés lehetőségét adják meg a családoknak.

Vajda Attila, Magyarország piacvezető higiéniai papírtermék-gyártója, a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója a cég fontos küldetésének nevezte a társadalmi felelősségvállalás, az adományozás népszerűsítését. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek különösen felerősítik a közös tehervállalás, a segítségnyújtás szükségességét. A szegénység nem múlik el a járvánnyal, legfeljebb sokak számára láthatatlanabb lesz – mondta, és hozzátette, hogy a Vajda-Papír ezért is választotta partneréül a rászorulókat folyamatosan támogató és őket minden időben felkaroló szeretetszolgálatot. „Közös felelősségünk egymás segítése, a Vajda-Papír adománya megosztásával az adományozási kultúra fejlődéséhez is hozzá szeretne járulni Magyarországon” – mondta. Arról is beszélt, hogy ezek a filantróp figyelmességek segítenek a közgondolkodás formálásában, célzottan fókuszálunk ezáltal az elesettekre és arra is, hogy a legkisebb segítség is óriási támogatás a rászorulóknak. Örömét fejezte ki, hogy az adományból a zuglói otthon valamennyi lakója részesül, a 30 itt élő család, 120 ember, köztük 86 gyermek.

A Vajda-Papír évek óta nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra. 2020-ban a Ti mind hősök vagytok! címmel szervezett jótékonysági akció keretében több mint tizenötmillió forint értékben, több mint 10 tonna higiéniai papírterméket adományozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Betegápoló Irgalmasrend intézményeinek, hogy a járvány okozta helyzetben segítse a szociális és egészségügyi ellátó hálózatot. Az adomány több mint 1200 ember egy éves fogyasztását fedezte. A vállalat 2021 májusában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat esélyteremtő gyermekprogramjait támogatta: 6000 hátrányos helyzetű gyermeket látott el egy esztendőre elegendő higiéniai papírtermékkel, és a cég a Szeretetszolgálat esélyteremtő gyermekprogramjai keretében a hátrányos helyzetű gyermekeknek működtetett óvodáknak, általános iskoláknak, a "Játszva megelőzni!” Játszótér Program szociális játszóházainak és a nevelőszülői hálózatnak adományozott két kamionnyi, több mint 10 tonna higiéniai papírterméket.