A Magyar Máltai Szeretetszolgálat évtizedek óta dolgozik a Közel-Kelet egyes országaiban, segíti, támogatja az ott élőket, humanitárius és fejlesztési programokkal járul hozzá a térség stabilizálásához, erősítéséhez. A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Magyarországi Helytartósága a Szentföld megsegítését tekinti elsődleges feladatának: ennek keretében iskolákat, szociális, valamint vallási életet szolgáló közösségi központokat finanszíroz. A két szervezet személyes kiállással, testvéri találkozás keretében kívánta felhívni a figyelmet a Szentföldön, és a tágabb Közel-Keleten zajló emberi krízisek áldozataira, különösen az üldözött keresztények helyzetére a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus világméretű katolikus találkozó idején, ahhoz szorosan kapcsolódva. A csúcstalálkozó résztvevőinek együttes kiállása szimbóluma a közel-keleti békére való törekvésnek és a testvéri együttélésnek.

A találkozón négy közel-keleti ország – Szíria, Libanon, Irak és Jordánia – egyházi és diplomáciai vezetői és képviselői vettek részt, valamint Szuverén Máltai Lovagrend, a Máltai Szeretetszolgálat és a Szent Sír Lovagrend tagjai, a magyar katolikus egyház képviselői és a magyar kormány tagjai.

A képre kattintva megtekintheti az esemény képgalériáját

A Szent Ferenc Sebei templomban Mons. Dr. Szuromi Szabolcs Anzelm ünnepélyes formában felolvasta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek üzenetét, majd Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke köszöntötte a résztvevőket. A templomban Bechara Butrosz al-Rahi, a maronita egyház vezetője, Louis Raphael Sako pátriárka, a káld katolikus egyház vezetője, Jusszef Abszi görögkatolikus melkita pátriárka, William Shomali ammáni püspök, végül Michael August Blume pápai nuncius mondott imát és áldást. A találkozó a máltai központ refektóriumában folytatódott, ahol Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében hangsúlyozta, a segítséget kell odavinni, hogy a keleti kereszténység ne tűnjön el a Szentföldről, Keletről és meg tudjon maradni a szülőföldjén. Azokat, akiknek onnan el kellett menekülniük, úgy kell segíteni, hogy itt teljes életet tudjanak élni és integrálódni tudjanak a magyar társadalomba.

Agnes Mariam de la Croix nővér, Bechara Boutros al-Rahi, a Maronita Egyház vezetője, Louis Sako pátriárka, a Káld Katolikus Egyház vezetője, Youssef Absi görögkatolikus melkita pátriárka és William Shomali ammani püspök tanúságtételeiből a jelenlévők átfogó képet kaphattak a Közel-Kelet jelenlegi helyzetéről, a keresztények mindennapi küzdelmeiről, és arról, mit jelent számukra a magyar emberek támogatása. A beszédekben kiemelték, a magyar kormány Hungary Helps Programja és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelenléte és ott végzett tevékenysége nem csupán a konkrét segítségnyújtás – kórház építés, mozgó egészségügyi szolgáltatás, higiéniai projektek, elmenekült, de hazatelepülni vágyó családok otthonainak újjáépítése – miatt jelentős, de a testvéri közösségvállalás miatt is éppoly fontos. Azbej Trisztán, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár zárszavában megerősítette, a közel-keleti keresztények továbbra is számíthatnak a magyarok segítségére annak érdekében, hogy békében és biztonságban élhessenek.

Kapcsolódva az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, testvéri találkozás keretében szervezett tanúségtétel, célja volt, hogy a résztvevők rámutassanak a közel-keleti kereszténység és szentföldi béke előmozdításának fontosságára. A szervezők úgy fogalmaztak: Találkozásunk a résztvevők összetételéből adódóan, jóllehet protokolláris jellegű, mégis e testvéri találkozással őszintén kívánja felmutatni a békés együttélés egyetlen lehetséges alternatíváját.