Máltai Lovagrend tájékoztatása szerint szívélyes légkörben folyt le Áder János, a Magyar Köztársaság elnökének látogatása a Máltai Rend nagykancellárjánál, Albrecht von Boeselagernél. A találkozón részt vett Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete is. A magyar államelnök többnapos látogatásra utazott Rómába és a Vatikánba, melynek során a diplomáciai kapcsolatok 1990. évi helyreállításának harmincadik évfordulóján találkozott a Máltai Lovagrend képviselőivel. A találkozó alkalmat adott arra, hogy a két fél áttekintse az évek során közösen megvalósított programokat, és értékeljék a két állam közti – mint fogalmaztak - kiváló kapcsolatot. A Szuverén Máltai Lovagrend és Magyarország évtizedek óta együttműködik az egészségügyi, szociális és humanitárius területeken, a hátrányos helyzetű közösségek és emberek javát szolgáló programok megvalósításában. Példa erre a múlt év októberében, Budapesten aláírt egyetértési nyilatkozat, mely a közel-keleti, afrikai és más válságvidékekben élő csoportok, nemzeti és vallási kisebbségek védelmét szolgáló projektek kidolgozására irányul. Ez a nyilatkozat kapcsolódik a humanitárius segítségnyújtásról szóló, már 2010-ben aláírt megállapodáshoz.

Áder János államelnök hangsúlyozta az 1928-ban alapított Magyar Máltai Lovagok Szövetségének és az 1989 óta működő segélyszervezetének, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak  fontos szerepét Magyarországon. "A Máltai Mentőszolgálat egyike Kelet-Európa legjobbjainak "- mondta a magyar államfő. A köztársasági elnök a találkozón elmondta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – amelynek jószolgálati nagykövete Herczegh Anita, az államfő felesége, aki szintén jelen volt a találkozón – jelenleg az ország fő szociális és egészségügyi szervezete. Közel 300 intézményt működtet, 2500 alkalmazottal és 15 000 önkéntessel dolgozik és 125 önkéntes munkacsoportja van az ország egész területén.

A Máltai Rend beszámolója szerint a megbeszélésen szó volt a főbb humanitárius vészhelyzetekről is, és a migrációs jelenségekről, mivel a Rend és a Magyar Köztársaság közötti együttműködés jelentős nemzetközi programjai a háborúk által sújtott népek támogatására irányuló nemzetközi projektek, többek között a háború dúlta Szíriában.

A Rend tájékoztatása kitért arra is, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvételének harmincadik évfordulója mellett, ebben az évben ünneplik Kozma Imre atyának, a magyar segélyszervezet megalapítójának 80. születésnapját is; annak az embernek, aki a berlini fal lebontását megelőző hónapokban közel 50 000 kelet-németországi menekültnek nyújtott befogadást és segítséget.

Áder János köztársasági elnököt február 14-én Ferenc pápa fogadta, akit a magyar államfő meghívott a szeptember 13-20. között tartandó Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra Budapestre. A köztársasági elnök elmondta: megmutatta a Szentatyának a tervezett programot, aki – közlése szerint – nagy érdeklődéssel tanulmányozta azt. A meghívást megerősítette Pietro Parolin szentszéki államtitkár felé is, aki a találkozón úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés lenne számára, ha elkísérhetné a Szentatyát budapesti útjára.

(Forrás: A Szuverén Máltai Lovagrend hivatalos oldal - fordította: Piazza Georghi Barbara)