Újabb mérföldkőként jellemezte dr. Varga Judit igazságügyi miniszter az áldozatsegítés fejlesztésében a veszprémi Áldozatsegítő Központ megnyitását június 29-én az országban hetedikként, megyei jogú városokban hatodikként megnyitott központ átadásakor. Az igazságügyi miniszer kiemelte, az erőszakos bűncselekmények áldozatait a hivatali közegtől merőben eltérő, nyugodt környezetben fogadják felkészült szakemberek, a központokban mindenki szakszerű, személyre szabott segítséget kap, legyen az jogi, pszichológiai vagy akár anyagi segítségnyújtás.

Az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a segítő szervezetekkel való együttműködés az opt-out rendszert erősíti, vagyis az áldozatok tájékoztatást kapnak a központról, és beleegyezésükkel a szakemberek közvetlenül érhetik el őket. A miniszter elmondta, az opt-out rendszernek és a széleskörű együttműködéseknek köszönhetően az áldozatokat közvetlenül az állami áldozatsegítő szolgálat keresi meg, és ajánlja fel részükre a segítséget, így sokkal jobban csökkenthető a másodlagos áldozattá válás kockázata, mutat rá a tárcavezető.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a mindennapi tevékenysége során számos áldozatról gondoskodik valamilyen formában, számukra további segítséget tud nyújtani a szervezet azzal, hogy elvezeti őket az Áldozatsegítő Központba. Pataki Gergely, a Máltai Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli Régiójának ügyvezetője a központ megnyitása kapcsán elmondta, amikor áldozatokról van szó, akkor a máltaiak számára szemléletes példa az irgalmas szamaritánus krisztusi példabeszéde, melyben látható a módszer és ki van jelölve az út, amit követni lehet. „Ha megnézzük mélyebben, hogy ki az áldozat, aki bűncselekmény áldozatává válik, akkor kétségbeesetten szélesre tárul a fogalom: ott vannak a megvezethető, becsapható emberek, akik nem tudják a saját érdekeiket képviselni, időskoruk vagy fogyatékosságuk okán, az iskolai vagy online bántalmazást elszenvedők köre, az érzelmi szenvedésnek kitett emberek, a modern rabszolgaságba kényszerített emberek, az emberkereskedelem áldozatai, a fizikai és/vagy mentális sérült elszenvedők, a gazdasági veszteséget elszenvedők, a hatalmukkal visszaélők áldozatai. És Krisztus példájában látjuk, hogy ott Jerikó és Jeruzsálem között többen is elmentek az áldozat mellett, de végül valaki mégis odahajolt, és mai szóval mondva krízisintervenciót végzett a szamaritánus. Odament, a leggyorsabb segítséget megadta, elvitte egy „intézménybe”, ahol szakszerű segítséget kaphatott, és arról is gondoskodott, hogy egyfajta utánkövetése és utógondozása is legyen az áldozatnak.”

Az ügyvezető elmondta, az áldozatok sorsában közös vonás a kiszolgáltatottság, az elhagyatottság az, hogy az áldozat gyakran fel sem ismeri, hogy ő áldozat lett. Ugyanakkor nehezítő tényező az áldozatok félelme a következményektől, ami miatt nem mernek segítséget kérni. Emellett az áldozatok gyógyulását nehezíti a hiány: biztonság, az érdekérvényesítés, az információ és az eszközök hiánya. Pataki Gergely hozzátette: a jóléti állam, az igazságszolgáltatási rendszer kifinomultsága kulcsa lehet, hogy az áldozattá válásból fakadó lelki, anyagi, mentális megterheltség oldódjon. „EZ egy komplex folyamat, különböző szakterületek tudását, tapasztalatát és módszertanát igényli. A Máltai Szeretetszolgálat az elmúlt évtizedekben a munkája során próbálta a lehető legjobban lelkiismerete és küldetése szerint segíteni a legrászorultabb embereket. Öröm és nagy lehetőség, hogy ezt nem egyedül kell csinálnunk, ebben partnereink vannak.”     

Az Áldozatsegítő Központok tavaly csaknem 15 ezer áldozatnak nyújtottak támogatást, az áldozatsegítő vonal pedig több mint 11 ezer hívást fogadott. A veszprémi központ megnyitásával már hat megyei jogú városban (Szombathely, Kecskemét, Miskolc, Szeged, Pécs, Veszprém) és a fővárosban érhető el ingyenes jogi, pszichológiai, érdekérvényesítési és pénzügyi segítségnyújtás.

Az Áldozatsegítő Központban személyre szabott támogatást kaphatnak a rászoruló emberek az érdekérvényesítés, jogsegély, pénzügyi segély, tanúgondozás, áldozati státusz igazolása, védett szálláshely, állami kárenyhítés kapcsán, illetve teljeskörű tájékoztatást és pszichológusi segítséget is igénybe vehetnek.

A veszprémi Áldozatsegítő Központ elérhetősége:
Cím: 8200 Veszprém, Óvári Ferenc út 7.
Ingyenesen hívható 24 órás Áldozatsegítő vonal: 0680 225 225
A veszprémi központ telefonszáma: 06 30 605 97 06
E-mail: askveszprem@im.gov.hu
 

További irodák elérhtőségei és fontos információk: https://vansegitseg.hu/