A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Csoportja több mint egy évtizede szállít fogyatékossággal élő gyermekeket két mikrobusszal otthonuk, valamint az óvoda és az iskola között. A díjmentes szolgáltatás 20 fogyatékkal élő gyermeket nevelő, szociálisan rászoruló család mindennapjait teszi könnyebbé. A gyerekek reggeli intézménybe szállítása, valamint délutáni hazaszállítása során a mikrobuszok egyenként naponta 75-85 km, éves szinten pedig mintegy 30,000 km távolságot tesznek meg.

A költségek finanszírozásában a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatától kapott célzott támogatást használják fel. Azonban sok esetben van szükség arra, hogy további támogatásokból fedezzék a gyerekek szállításával és a mikrobuszok üzemeltetésével kapcsolatos költségeket. 2019-ben egy Mercedes-Benz gyártmányú mikrobuszt kapott adományként az önkéntes csoport egy energiaital gyártó vállalat jóvolából, hogy lecserélhesse az évek alatt elhasználódott korábbi járművét. Azonban a folyamatos igénybevétel miatt ez a gépjármű is komolyabb szervízre szorult, mely során több kulcsfontosságú és drága alkatrészt kellett benne cserélni.

Ebben nyújtott segítséget a Mercedes-Benz Miskolc - MBM Autó Kft., mely a közel egymillió forint értékű alkatrészeket adományként ajánlotta fel a Szeretetszolgálatnak. Az alkatrészek megrendelését követően megtörtént azok beszerelése, az ezzel kapcsolatos munkadíjat pedig a P-Kolor Kft. 500.000 Ft-os adományából finanszírozta szervezet helyi csoportja. Így az iskolák újbóli nyitásakor már készen állt mindkét mikrobusz, hogy a gyerekeket óvodába és iskolába szállítsa.

Balogh József, az MBM Autó Kft. ügyvezetője vállalatuk társadalmi felelősségvállalásával kapcsolatban így fogalmazott: „Magánemberként és cégtulajdonosként is vallom családommal együtt, hogy akiknek több adatott anyagi javakból, azoknak gondoskodnia kell azokról, akik szükséget szenvednek. Számunkra ezt a hátteret megadja a sikeres vállalkozásunk, amely a nálunk dolgozóknak és családjaiknak biztos kiszámítható megélhetést, a rászorulóknak pedig folyamatos támogatást tud nyújtani a bevételeiből. Hiszünk abban, hogy – bármilyen elcsépelten is hangzik – aki ad, az kap. Kapjuk a megsegített családapáktól és anyáktól a hálás mosolyt, kedvességet, a gyerekektől pedig az örömöt, amit látunk rajtuk, amikor megajándékozzuk őket. Mindez nagyon szívet melengető élmény, amit minden alkalom után sokáig viszünk magunkkal.”

Az adományozással és jótékonysággal kapcsolatban is fontos szempontokat említett meg a cégvezető: „Fontos, hogy nemcsak karácsonykor van szükség a segítségnyújtásra! A rászoruló családok legnagyobb részének egész évben megélhetési gondjai vannak, ezért gondolni kell arra is, hogy év közben is segítő kezet nyújtsunk nekik. Másik nagyon fontos dolog, hogy ha valaki magánemberként, használt ruhákkal, játékokkal akar jótékonykodni, az csakis tökéletes állapotban lévő, tiszta ruhákat és játékokat szedjen össze, mert tapasztalatunk, hogy sokan a már kidobásra szánt holmijait adják oda ajándékként. Aki pedig nem tudja, hogy „merre induljon” a segítő szándékával, pénzével, annak Miskolcon is több civil szervezet tud tanácsot adni, és segíteni a legjobb helyre eljuttatni az adományait.”

Pócsi Géza, a P-Kolor Kft. ügyvezetője elmondta: „Mi magunk is fontosnak tartjuk az adományozást, és igyekszünk olyan szervezeteket támogatni, akik fontos társadalmi feladatokat látnak el. Ezért döntöttünk úgy, hogy adományunkkal a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot támogatjuk.”

A nagyvonalú támogatásért Brahó Zsuzsanna, a Miskolci Csoport vezetője mondott köszönetet: „Hálásak vagyunk azért, hogy vannak olyan partnereink, akik segítségünkre sietnek, amikor nehéz helyzetbe kerülünk. Ahogyan mi is támogatólag állunk a nehéz helyzetben lévő családok mellé, úgy vannak olyan szervezetek, akik mellénk állnak, és segítenek abban, hogy szolgálatunkat zökkenőmentesen tudjuk végezni a rászoruló családok érdekében.”