A járványügyi óvintézkedések betartásával rendezett, május 19-i ünnepségen dr. Engelbrecht Imre, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Közép-magyarországi régió vezető főorvosa adta át a Magyar Mentésügyért Emlékérem oklevelét Lázár Alpárnak, a Magyar Máltai Szeretetszolágálat Országos Központja munkacsoport-vezetőjének, valamint dr. Horváth Tamásnak, a Máltai Mentőszolgálat főorvosának és Tóth Viktória szakápolónak, aki az önkénteseket képviselte.

Az 1991. március 1-jén alapított Máltai Mentőszolgálat kizárólag önkéntesekkel végzi tevékenységét, a máltai mentő az elmúlt harminc év során több mint száztízezer beteget látott el, fedélzetén mintegy 600 önkénes vállalt szolgálatot. Az M28-as hívójelű rohamkocsit az OMSZ ügyeletese riasztja, szolgálatot általában pénteken, szombaton és vasárnap teljesít.

A május 10-i mentők napja apropójából átadott Magyar Mentésügyért Emlékérem oklevelén ez áll: „a magyar mentésügyért hosszú időn keresztül végzett, kiemelkedő munkáért”. Magát az emlékérmet egy várhatóan ősszel rendezendő, nagyobb szabású ünnepségen vehetik át a Máltai Mentőszolgálat tagjai, akiket most egy tortával is megajándékoztak, amelyet a máltai mentők Batthyány téri bázisnál található Gondviselés Háza Idősek Otthona lakóinak ajánlottak fel.