Jean Abdo Arbach homszi érsek Szíriából küldött levélben fejezte ki köszönetét a magyar népnek és Orbán Viktor miniszterelnöknek április 12-én azért a támogatásért, melynek nyomán kétszáz menekült szír család térhet haza újjáépített otthonába. A fejlesztésben és felújításban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi szakmai összekötő partnerként vesz részt.

Amint elhallgattak a fegyverek, a szíriai utcákra visszaköltözött az élet. A családok hamarosan visszatérhetnek a biztonságot jelentő felújított otthonaikba.

Az arab tavasz szíriai eseményei Homsz városát súlyosan érintették, Aleppo után itt volt a legnagyobb a pusztítás. Évekig folyamatos és ádáz harcok dúltak a város birtoklásáért a szíriai kormányerők és a felkelők csapatai között, valamint az ISIS terrorszervezete is jelentős területeket birtokolt a városban. A harcok következtében a homszi házak 30 százaléka teljesen megsemmisült. Az elmúlt években Szíria nagy részéhez hasonlóan itt is javult a biztonsági helyzet és elindulhatott az újjáépítés. A szűkös anyagi források és a Szíriával szembeni embargó miatt azonban az egykori lakók közül sokan még mindig hivatalos vagy ad hoc menekülttáborban élnek. Magyarország kormánya 2019-ben közel egymillió eurós támogatást ajánlott fel a homszi melkita görögkatolikus püspökségnek, és Jean-Abdo Arbach püspöknek, hogy lakóházakat újítsanak fel, és segítsék a visszaköltözni vágyó szíreket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a kezdetektől koordináló partnerként vesz részt a munkában, szakmai tapasztalataival segíti a repatriációs folyamatot. A projekt keretében 200 lakóház és a visszatérők életét segítő közösségi terek, két keresztény ifjúsági központ újjáépítésével teremtik meg több száz család számára az újrakezdés lehetőségét. A program a családok támogatásán keresztül erősíti az egyik legrégebbi közel-keleti keresztény közösséget a megmaradásban. A repatriációs folyamat megkezdődött, a házak 2021 nyaráig teljesen átadhatók lesznek, így ez a program egyike azon szíriai segélymunkáknak, amelyek a háború és a libanoni gazdasági csőd ellenére is megvalósulhattak.

A felújítás előtti életveszélyes állapotok

A szíriai háború tíz éves évfordulóján, az Antiochiai Melkita Pátriárka kitüntetését vehették át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai Homszban, a háború alatt is töretlen és hiánypótló segélymunkájuk elismeréseként. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi segítő programjairól, köztük a Szíriában megvalósult fejlesztésekről a nemzetkozi.maltai.hu oldalon olvashatnak.

Ismerjék meg a Máltai Szeretetszolgálat határokon átívelő küldetését a Máltai Hírek 2021/1. lapszámának mellékletéből. A „Segítség határok nélkül” című kiadvány ide kattintva letölthető.

A homszi házak 30%-a megsemmisült, a városban alig maradt olyan otthon, mely nem szenvedett valamilyen kárt a háború során