A Káoszirtók nem egy hagyományos takarító cég, sokan nem is tudják, hogy létezik olyan, hogy extrém takarítás. Honnan jött a szolgáltatás ötlete és pontosan mivel foglalkoznak a Káoszirtók? 

Évekkel ezelőtt az interneten találtam egy videót, amiben egy amerikai nő mutatta be a vállalkozását, bűnügyi helyszíneket tisztított meg, lakásokat takarított ki a helyszínelések után. Ahogy megnéztem a riportot, már az első pillanattól kezdve tudtam, hogy ez az én hivatásom, nekem ennek kell szentelnem az életemet.

Ahogy ilyenkor az lenni szokott, én is elkezdtem kipuhatolni, hogy mire is van itthon szükség. A kezdeti nehézségek után, amik leginkább a különböző hivatali szerveknél való ügyintézéseket jelentették, nagyon gyorsan belejöttem a munkába és még gyorsabban rá kellett jönnöm, hogy igenis szükség van rám, a Káoszirtók munkájára, mivel elképesztően sok bajba jutott ember él a közvetlen környezetünkben is. Az ilyen extrém takarításokhoz a hatóságok is nehezen találnak olyan partnert, akiknek a működése megbízható és átlátható.

Az első év után úgy gondolom, hogy a vállalkozásom megtalálta a helyét, kibővítettem a szolgáltatásaim listáját, így mára nemcsak kényszertakarítással, de galambürülék eltakarítással, vagy épp baleseti-bűnügyi helyszínek takarításával is foglalkozom.

Melyek a munkájuk legnagyobb kihívásai?

Erről lehetne mesélni. Az éremnek is, az én munkámnak is két oldala van. Könnyfakasztó, amikor egy lepusztult lakásból ismét életteret, otthont varázsolunk és látjuk az örömet a magatehetetlen, vagy beteg emberek szemében, akik tudják, hogy saját erejükből soha nem lettek volna képesek ilyen munkára. Vagy amikor a környékbeliek felszabadultan és hálásan köszönik meg, hogy végre valaki segített eltüntetni azt a temérdek szemetet, koszt, bűzt, amit a gyűjtögető szomszéd évek alatt halmozott fel.

De ezeket a felemelő pillanatokat csak úgy lehet megélni, ha előtte bemegyünk azokba a lakásokba. Ehhez sokszor gyomor kell. Amikor egy erősen szennyezett lakásba lépsz, ami nemcsak a szemét miatt, de az élősködők, vagy épp egyéb leírhatatlan körülmények miatt lakhatatlan… És találkozol azzal a 90 éves demens házaspárral, akik betegségük miatt ebben élnek. Csótányokkal osztoznak az ágyon. Ilyenkor tudjuk, hogy nem csak a tisztaságot és biztonságérzetüket adjuk vissza, de a méltóságukat is. Sokféle élettörténetbe botlunk és látjuk, hogy milyen nüansznyi dolgokon csúszhat el egy stabilnak hitt élet. Ezért ehhez a munkához nemcsak erős gyomor, de erős lélek is kell. Az ilyen történetekről blogot írok, mert szeretném, hogy minél többen megismerjék a munkánkat, hogy mivel is foglalkozunk, vagy hogy milyen megoldandó problémákkal szembesülünk nap mint nap.

Ebben a munkában a szokásostól eltérő módon lehet a sikert értelmezni. Az ön számára mi jelenti a sikert, mire igazán büszke? 

Szerencsére nagyon sok ilyen van, de arra kifejezetten büszke vagyok, hogy a takarításon kívül másképp is tudom segíteni az emberek, és hogy közbensikerült kialakítanom egy szuper együttműködést a Máltai Szeretetszolgálattal, így kölcsönösen tudjuk egymást támogatni, ha valamelyikünknek szüksége van a másik segítségére. Korábban nem tudtam minden helyzetben segíteni olyan embereken, akik a mélyszegénységgel járó szociális problémákkal küzdöttek, anyagilag nem tudták magukat fenntartani. Arról nem is beszélve, hogy voltak olyan családok, ahol gyermekek is szenvedtek a szülők társadalom peremére való sodródása miatt. Aztán elkezdtem keresni a megoldást. Vállalkozóként a legelső pillanattól kezdve úgy dolgozom, hogy mindenki számára fogok megoldást találni. Mindig végig viszem a folyamatokat, kísérem a családok sorsát. A munkáim során azt tapasztalom, hogy a Máltai Szeretetszolgálatnál mindig jó kezekbe kerülnek a bajba jutottak, így én is nyugodt szívvel bízom rájuk a nehéz sorsú embereket.

A képre kattintva megnézhetik, hogyan néz ki egy lakás, mielőtt megérkeznek a Káoszírtók, miközben dolgoznak, és miután levonultak a helyszínről. 

Hogyan kerültek kapcsolatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal?

A munkám során elkerülhetetlen, hogy kapcsolatba lépjek a város, a régió szociális intézményeivel, hiszen sok olyan munkám van, ahol a lakók nemcsak az én munkámra szorulnak, hanem egyéb segítségre is. Vannak idős, már-már magatehetetlen emberek, vannak mentális problémával küzdők, vagy mélyszegénységben élő családok. A paletta nagyon színes és sokukon nem tudok segíteni, mert egy takarításnál többre van szükség. Így evidens, hogy megkerestem már többször is az ország legnagyobb segélyszervezetét is. Nagyon szeretek velük dolgozni, hiszen ők olyan profin küzdenek az emberekért, hogy azt mindenkinek tanítani kellene.

Idén karácsonykor rászoruló családokat szeretnének támogatni a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül. Honnan jött az ötlet, és milyen módon gyűjtenek a rászorulók javára?

Mióta a Káoszirtók létezik, azóta igyekszem segíteni másokon. Mielőtt megismertem a Máltai munkáját, addig magam igyekeztem saját kompetenciahatáraimat is átlépve segíteni a rászorulóknak. Miután kapcsolatba kerültünk, rájöttem, hogy tökéletes szimbiózisban tudunk egymás mellett dolgozni. Hiszen nekik olyan kiterjedt kapcsolatrendszerük van, amivel én is többet tudok tenni az emberekért, és ők is rám bízhatnak olyan takarító munkákat, amikhez akár speciális tisztítószerek kellenek, vagy különböző engedélyek, amik nekem megvannak, de nekik nincs. Hogy konkrét példát is mondjak, volt olyan alkalom, amikor egy háromfős család lakását takarítottuk ki, ám a bútorok, berendezési tárgyak és az ágyneműk annyira szennyezettek voltak, hogy lehetetlen volt a takarításuk. Ebben az esetben a lakás újbóli berendezésében és a család ágyneműkkel való ellátásában kaptunk segítséget a Szeretetszolgálattól.

Azt még el szeretném mondani, hogy több szociális segítségnyújtó szervezettel állok kapcsolatban, de mégis a Máltai Szeretetszolgálat az, ahol tudom, mindig jó helyre kerül a segítség. Én is szívesen csatlakozom hozzájuk támogatóként és ezért is gondoltam, hogy idén beleállok ebbe a vállalásba. Szeretném innentől kezdve karácsonyig, minden munkám bevételének 10%-át felajánlani nekik, mert tudom, hogy ők azok, akik biztosan olyan helyre juttatják el ezt a remélhetőleg nem kis összeget, aminél jobb helye nem is lehet. Ehhez nekem arra van szükségem, hogy minél több emberhez eljuthasson a hírem, minél több szennyezett lakást tisztíthassak meg, hiszen így tudok többet tenni az emberekért és így tudok többet adományozni a rászorulóknak. Szerintem ez a klasszikus win-win szituáció. Én személy szerint szeretek a Máltai Szeretetszolgálattal együtt dolgozni és őszintén remélem, hogy az együttműködésünk a jövőben is hasonlóan szoros, vagy épp még jobb lehet.

A Káosztirtók adományából a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-Magyarországi Régiója miskolci és a környékben élő rászoruló családok számára állít össze karácsonyi csomagokat.