Az egyesület országos küldöttgyűlését a jogszabályok szerint május 31-ig kellett volna megtartani, a koronavírus járvány miatt azonban az eseményt elmaradt – ismertette a küldöttgyűlést vezető Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök. A helyzetre vonatkozó kormányrendelet úgy rendelkezik, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után 90 napon belül kell az elmaradt közgyűléseket pótolni, ennek megfelelően hívták össze szeptember 5-ére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos küldöttgyűlését. Az utóbbi napok fertőzöttségi statisztikáinak kedvezőtlen alakulása miatt, valamint arra tekintettel, hogy az elnökségi tagok és a küldöttek egy része az életkora miatt veszélyeztetett, a küldöttgyűlést nyolc helyszínen videókonferencián tartották meg, az online kapcsolaton bonyolított küldöttgyűlés törvényességét az országos központban jelenlévő közjegyző felügyelte.

A küldöttgyűlésen a szavazásra jogosult 96 résztvevő közül 82-en jelentek meg a Szeretetszolgálat regionális központjaiban és Budapesten, a Batthyány téri épületben, az online közvetítés nyolc helyszínt kapcsolt össze megosztott képernyőkön.

Kozma Imre atya, a Szeretetszolgálat alapító elnöke beszédében felhívta rá a figyelmet, hogy a küldöttgyűlés napja Teréz anya ünnepére esik, ami a Máltai Szeretetszolgálat embereinek külön üzenetet is közvetít. Kozma Imre atya nyitóbeszédében és zárszavában is kitért arra, hogy az egyén a közösségben létezik, a Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei viszont nagyon gyakran azokkal találkoznak, akik a közösségből kiszorulnak. „A mi feladatunk, hogy visszavezessük őket a közösségbe, és megérkezzenek a helyükre. Ezért nagy kihívás a mi szolgálatunk. A keresztény magatartás csúcs-élménye a szeretet. A keresztény ember Istenből él, és az emberért él. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy az ember az Istenből éljen, mert Jézus Krisztus éppen azt várja el tőlünk, hogy ezt az isteni magatartást vigyük tovább. Ahogy én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást. A szeretetünk azt jelenti, elfogadtuk az Isten szeretetét, és az embereket megajándékozzuk ezzel az isteni szeretettel. Ha nem az Istenből élünk, ha nem tapasztaljuk meg a szeretetét, akkor legfeljebb emberi szeretetet tudunk adni, ami korlátokkal, akadályokkal, kicsinyeskedésekkel lehet terhelt. De ha felismerjük azt, hogy nekünk nem önmagunkat kell képviselni, hanem az Istent, akkor ez megszenteli és átalakítja a mi emberi szeretetünket. Az emberekért élni – ez a mi egészen sajátos küldetésünk, ezt az utat járja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Kozma Imre atya beszéde után Szabadhegy Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke köszöntötte a küldöttgyűlés résztvevőit.

A küldöttek előzetesen megkapták a Szeretetszolgálat 2019. évi tevékenységéről készült beszámolót, közhasznúsági jelentést, valamint a felügyelő szerv jelentését a gazdálkodásról. A beszámolókat a küldöttgyűlés elfogadta, ahogyan egyhangúlag jóváhagyta a karitatív szervezet 2020-as programját és költségvetését is.

Miután májusi küldöttgyűléssel elmaradt a négyévente esedékes tisztújítás is, a legfelsőbb döntéshozó fórum, egy évvel meghosszabbította Kozma Imre atya elnöki és Vecsei Miklós alelnöki mandátumát. Az idén elmaradt választást 2021-ben tartják meg. A küldöttgyűlés ugyancsak egy évvel meghosszabbította az etikai bizottság mandátumát is.