A Karácsonyi MosolyManó akcióban, 2019-ben közel 150 részvevő iskolában 7500 ajándékcsomagot állítottak össze az adakozó gyerekek rászoruló társaik részére. Az adománygyűjtés a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közös szervezésében, EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága és a GLS Hungary csomaglogisztikai szolgáltató támogatásával valósult meg. A MosolyManó akcióban a gyerekek kisebb-nagyobb dobozokba csomagolták játék és édesség ajándékaikat, melyek között volt társas- és plüssjáték, foci cipő, de még Superman jelmez is. Az ajándékcsomagokat a GLS november 7. és december 6. között szállította el az iskolákból a Máltai Szeretetszolgálat raktáraiba, hogy onnan a karitatív szervezet még az ünnepek előtt eljuttassa a nehéz helyzetben élő gyerekeknek. A csomagokból jutott a Szeretetszolgálat családok átmeneti otthonaiba, a Jelenlét Programok helyszíneire, a felzárkózó településeken működő biztos kezdet gyerekházakba, tanodákba, az önkéntes csoportokhoz forduló családok gyermekeinek és a Szeretetszolgálat iskoláiba és óvodáiba is.

A képre kattintva tekintsék meg galériánkat az ajándékok átadásáról. 

A MosolyManó csapata minden évben ellátogat egy iskolába, ahol személyesen is átadják a mosolyszerző manók, vagyis a gyerekek ajándékait. December 20-án Gyulajra látogattak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Galló József Általános Iskola és Magoncka Óvodába. A Tolna megyei Gyulajon 2015 óta működteti a Máltai Szeretetszolgálat az általános iskolát és az óvodát. A két intézménybe összesen 170, többségében halmozottan hátrányos helyzetű gyermek jár. A gyerekeket és a vendégeket Lacza Zoltánné igazgató köszöntötte. Az intézményvezető az advent idején növekvő fényről és a karácsonykor érkező örök fényességről beszélt és megköszönte annak a több ezer gyermeknek a jóságát és szeretetét, akik az ország számos pontjáról elküldték ajándékaikat a náluk nehezebb helyzetben élő társaiknak, köztük a gyulaji gyerekeknek is. Az óvodások és iskolások karácsonyi műsora után Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezetője adta át az ajándékokat, aki rövid beszédében úgy fogalmazott, nemcsak hoztak ajándékot, de kaptak is és tovább is adják. A gyerekek műsora ugyanis a tv kameráinak köszönhetően sok gyerekhez eljut majd, akik az ajándékcsomagokat készítették. „Sok kisdiák szeretne ajándékozni, és nekünk az a dolgunk, hogy ebben segítsünk nekik, hiszen a karácsony a szeretetről és az odafordulásról szól.” – mondta az Okos Program ügyvezetője, majd a pedagógusok kiosztották osztályonként a gyerekeknek az ajándékokat. Az iskolások és az óvodások is nagy szeretettel és örömmel fogadták a MosolyManó csapatot és a csomagokat.

A PontVelem Okos Program a tudatos iskolák és diákok programja, amely keretein belül, játékos környezetben arra tanítják a diákokat, hogy az elvégzett munkával (szelektív gyűjtés) megkeresett jövedelmet (pontok) nem feltétlenül kell azonnal elkölteni, hanem érdemes vele gazdálkodni, takarékoskodni, sőt akár nemes célokra is fel lehet ajánlani.  A PontVelem Okos Program keretében minden diák és osztályközösség a Máltai Szeretetszolgálat, illetve a helyi iskolai közösség által meghatározott célokra a programban gyűjtött pontjaiból támogatást adhat. SegítsVelem - Adni jó! Minden pont számít, a lényeg, hogy a gyerekek megéljék, megtapasztalják az önzetlen támogatás örömét!

A szervezők a gyerekek nevében köszönik a rengeteg szép ajándékot, mellyel szebbé tehették a karácsonyt sok ezer gyermek számára.