A vasarnap.hu riportere készített interjút Dr. Niranjan Pinnapola Srí Lanka-i orvossal, aki 2004-ben, a cunami idején ismerkedett meg a Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival. Együttműködésük egyre szorosabbá vált, május elején magyarországi látogatása során a doktor egy napig a Máltai Mentőszolgálatnál vállalt műszakot. Az interjúban Dr. Niranjan Pinnapola beszél a karitatív szervezettel való kapcsolatáról, a hazájában élő vallási csoportok közti viszonyokról és a húsvétkor történt terrortámadások hatásairól. 

– Hogyan került kapcsolatba a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal? Az ismeretség révén, úgy tudjuk, nem először jár hazánkban.

– A 2004-es cunami alatt ismerkedtem meg velük, amikor én még csak orvostanhallgató voltam. A magyar csapattal akkor találkoztam, amikor olyan segítőt kerestek maguk mellé, aki beszél angolul és van tapasztalata is az egészségügyben. A katasztrófa után velük dolgoztam, és a személyükben sok baráttal lettem gazdagabb. 2010 után, amikor befejeztem az orvosi egyetemet és állásra vártam, meghívtak, hogy jöjjek Magyarországra. Akkor látogattam ide először, és nagyon megszerettem ezt az országot,  most már negyedszer járok Európában. Kéthetes utat terveztem, innen Milánóba megyek. Voltam már Bécsben, Pozsonyban – és most egy napot töltök Budapesten.

– Hogyan élte meg ezt a napot a magyar mentősök között?

– Most először dolgoztam ezen az állomáson; reggel héttől este hétig tartott a műszak. Egy egészen egyedülálló élmény volt a számomra, nagyon élveztem, sok tapasztalatot szereztem.

– Srí Lanka nagy részén buddhisták élnek, de vannak muszlimok, hinduk és keresztények is. Milyen kapcsolatban vannak egymással az egyes vallási csoportok?

– Srí Lankán hosszú éveken át polgárháború dúlt, ami az 1983-ban kezdődött a colombói kormány és a Tamil Ílam Felszabadító Tigrisei között. 2009-ben véget ért a háború, ami hatalmas megnyugvással és örömmel töltött el minket, mert az előző évek kétségeket hagytak bennünk a tamilokkal kapcsolatban. A muszlimokkal és a keresztényekkel mindig is jó kapcsolatunk volt, majd 2009 és 2019 között valóban béke honolt, szép időket éltünk. De a múlt héten kezdődött terrortámadások ismét szakadékot teremtettek a muszlimok és a többi vallás között.

A teljes interjú elolvasható a https://vasarnap.hu/2019/05/04/a-sri-lankai-orvos-egy-napot-budapesten-mentozott/ oldalon.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést hirdetett a Srí Lankai terrortámadásban áldozatul esett emberek családjainak megsegítésére.

Adományozás: OTP Bank Nyrt. 11784009-20200745
Adományozás: https://adomanyozz.hu/program/srilanka
A legkisebb adomány is egy csepp könnyet bizton letöröl!

Kozma Imre atya felhívását itt olvashatják: https://maltai.hu/cikk/hir/3340