A Nemzeti Színház a #nemzetimindenkie elnevezésű programjában olyan emberek számára ajánlotta fel ingyenesen a Tamási Áron művéből készült előadást, akiknek nem lehet a mindennapjaik része a színház.

Vidnányszky Attila a Máltai Híreknek elmondta, azért hívta meg a rászoruló embereket a Nemzeti Színházba, mert egyfajta küldetésük, hogy a nemzet színházává tegyék az intézményt. „Fontosnak tartjuk, hogy ne egy kiváltságos réteg szórakozása legyen a színház, hanem mindenki el tudjon jutni. Nem lehet olyan helyzet, hogy valaki anyagiak miatt ne tudjon bejutni a nemzet színházába. Sok embernek gondot okoz ez, és ha nem is ütközik nehézségbe, mégis valahogy távol marad tőle a színház, miközben az egyik legjobb hely a világon. Számomra ezért ünnepnap a mai, mert azok is eljöhettek ma ide, akiknek máshogyan nem lett volna rá lehetőségük.” – hangsúlyozta az igazgató.
Az első ingyenes előadás megvalósításában a Nemzeti Színház együttműködő partnere volt a Máltai Szeretetszolgálattal együtt a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet.

A Szeretetszolgálat szervezésében 400 hátrányos helyzetű, idős, beteg, közfoglalkoztatott, hajléktalan és mozgáskorlátozott ember érkezett az előadásra, akik közül többeknek ez az alkalom volt az első színházi élményük, és sokan most először jártak Budapesten.

„A fiam mozgássérült, nehezen mozdulunk ki. Akkor van rá lehetőségünk, amikor a Máltai Szeretetszolgálat programot szervez és segít az eljutásban. A Nemzeti Színházba már rég óta el szerettünk volna jönni, és ennek a meghívásnak és a szervezésnek köszönhetően itt lehetünk. Már az is nagy élmény volt, amikor az útról megpillantottuk az épületet.” – mondta egy szolnoki édesanya, aki családjával érkezett az előadásra.


„Több idős embert hoztunk el ma, akikről önkénteseink gondoskodnak. Van egy nyolcvankét éves gondozottunk, aki ma volt először színházban. A szerb határ közeléből nagyon nehezen tudunk eljutni Budapestre színházba, ezért mindenkinek óriási élmény volt. Az előadás csodálatos volt, különösen is az, hogy élőben láthattuk a színpadon Mécs Károlyt. Mindannyiunknak felejthetetlen volt ez a délután.” – részletezte a Jánoshalmáról érkezett negyvenöt fős csoport vezetője Kiss Györgyné Klára.


A Dél-Pesti Centrumkórházból 155 embert, köztük ápolókat, kórházi udvari munkásokat, valamint a biztonsági szolgálat munkatársait, a Somogyi László Szociális Gondozói Szolgálattól pedig harminckilenc szociális munkást látott vendégül a színház.


A Nemzeti Színház két évvel ezelőtt hirdette meg a #nemzetiadiakokert programot, melynek keretében négy előadást (János vitéz, Csongor és Tünde, Fekete ég – A fehér felhő, Tóth Ilonka) belépődíj nélkül játssza diákok és pedagógus kísérőik számára. Az elmúlt években a Nemzeti Színház vendégül látott nagycsaládosokat, nehéz sorsú gyermekeket, távoli településekről és a határon túlról érkező iskolai csoportokat. A #nemzetiadiakokert programmal eddig százezer diák jutott el a Nemzeti Színház előadásaira. Ennek mintájára indította el az intézmény a #nemzetimindenkie programot. A következő ingyenes előadást március 19-én tartják azok számára, akik körülményeik miatt nem juthatnak el színházba. Tamási Áron Vitéz lélek című előadására várják szervezetek jelentkezéseit.