Az intézmény hagyományaihoz híven mintegy ötven hajléktalan és magányos embert látott vendégül karácsonyi ebédre a Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Esztergomban. Az ebédre a máltai intézménybe járó hajléktalan embereket és a támogató szolgálat által egész évben látogatott embereket várták, de voltak vendégek, akik csak erre az alkalomra tértek be a melegedőbe. Kurcz Tamás, a Szeretetszolgálat munkatársa elmondta, többen csak ilyenkor, karácsonykor látogatják az intézményt. „Van munkájuk, van, hol lakniuk, de ilyenkor közösségbe vágynak, ezért eljönnek hozzánk ebédelni és beszélgetni. Nekünk is fontos ez a délután, és ezt megpróbáljuk átadni a hozzánk járó embereknek. Ez nemcsak egy ételosztás, hanem közös étkezés és ünneplés, amikor meghitten együtt vagyunk azokkal, akik egész évben számítanak ránk.”

Az ebéd elején Magyar Pál kesztölci plébános mondott áldást és idézte fel a Szent Család útját Betlehembe és Jézus születésének körülményeit. Pál atya arra irányította a figyelmet, hogy az Úr angyala a pásztoroknak, az akkori idő legszegényebb embereinek, akik gyakran hajléktalanként éltek, vitte el először az örömhírt, megszületett a Megváltó.

Hidas Ágnes, az intézmény vezetője köszöntötte a vendégeket, és elmondta, nagy ajándék, hogy évről évre együtt lehetnek és figyelnek egymásra a mindennapokban is. „Nagyon sokszor elégedetlenek vagyunk az életünkkel, de gondoljunk ilyenkor arra, hogy mennyivel rosszabb helyzetben volt Mária, várandósan egy ennél sokkal rosszabb helyen. Jézusnak meg lett volna a lehetősége, hogy mást válasszon, akár palotában is születhetett volna, ha úgy akarja, mert ő a mindenség ura, de azt választotta, hogy egy istállóban, hajléktalanként szülessen meg a szegények közé, és nem méltatlankodott a körülményein.”

Az intézményvezető arra biztatta a hajléktalanok melegedőjében összegyűlteket, hogy gondolják, át mi mindenért lehetnek hálásak. „Adjunk hálát azért, amink van. Érdemes elgondolkodni, hogy mennyi mindenünk van. Hányan vannak ma, akiknek lehet, hogy van fedél a fejük felett, de teljesen egyedül vannak. Tudjuk, mennyi öngyilkosság van Szenteste, főleg azok körében, akik egyedül vannak. De mi együtt vagyunk és figyelünk egymásra, észrevesszük, ha baj van a másikkal.”

Az intézményvezető azért nyomatékosította az egymásra figyelés fontosságát, mert az ebédre többen érkeztek aggódva, egy az intézményben is gyakran megforduló ismerősüket keresve, akit napok óta nem láttak. „Míg önök ebédelnek, telefonálgatni fogunk, hogy megtudjuk, mi lehet Gazsival, akiről észrevették önök is és mi is, hogy nincs meg. Keressük őt, mert fontosak vagyunk egymásnak.”

Mire elfogyasztották az ebéd, amit a Livita Dorta Kft. ajánlott fel és a cégvezető, valamint gyermekei szolgáltak fel a vendégeknek, a Szeretetszolgálat munkatársai megtalálták a hiányzó hajléktalan férfit a városi kórház belgyógyászatán. Az ebéd után az egész évben az intézménybe járó és a támogató szolgálattal rendszeresen kapcsolatba álló embereknek egy-egy karácsonyi ajándékcsomagot adtak át a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai.