A pályázatunkból kiderül, hogy a sport a segítő tevékenység eszköze. Eszköz az integrációban, eszköz a nyomor csökkentésében, eszköz a betegségek leküzdésében, az egészséges életmód kialakításához vezető úton. A gyerekek számára a szegregáció ugyanolyan veszélyekkel jár, mint az aktív korú, vagy idősebb emberek számára az egészségtelen életmód, ill. a lehetőségekhez való nehéz hozzáférés. Egy halmozottan hátrányos helyzetű család lehetőségei erősen beszűkülnek a sport területén, utazásra szinte alig van lehetőségük. Ezért szükséges házhoz vinni a szolgáltatásokat. A településfejlesztés sajátos része, ha szolgáltatások révén olyan sport és egészséges életmód csomagokhoz juttatjuk az ott élőket, hogy később ezeket a lehetőségeket felismerve akár maguktól is szerveződjenek közös programokra. A Máltai pályázat a 3 év alatt azt próbálja elérni, hogy meggyökeresedjen egy szemlélet, amit azután tovább lehet vinni, és megváltozhat a leszakadó települések tendenciája.

A pályázatunkban Észak-magyarországi megvalósítási helyszínén négy nagy bázist választottunk. Miskolc központtal, Ózd, Sárospatak és Cigánd a három város, amelyek között megvalósítanánk a programjainkat. A három település körül elhelyezkedő falvak és városok korábbi, a Máltai Szeretetszolgálat által megvalósított programokból már jól ismertek, a célcsoportot ismerjük, a bizalmi tőke kölcsönös, az elérés, úgy gondoljuk, adott. Borsod-Abaúj-Zemplén megye jól lehatárolható ezen települések mentén, Ózd, Sárospatak és Cigánd önmagukban is képesek lennének pályázatot megvalósítani, de egy centralizált miskolci szakmai vezetéssel jól átjárhatóvá válik a térség.

A fejlesztésünk egyik lényege, hogy helybe visszük a szolgáltatásokat. A közvetlen környezeti hatásokat szükséges befolyásolnunk ahhoz, hogy hosszútávon tudjunk változtatásokat generálni. A „Jelenlét” a Máltai Szeretetszolgálat módszertani fejlesztése, melynek szakmai elemeit felhasználva napi szinten tudunk segítséget nyújtani a helyben élő lakosok számára. A módszertan lényege, hogy szociális munkások mindennapos jelenlétével alakítjuk a szegregátumokban, hátrányos helyzetű településeken élő emberek gondolkodásmódját.

A helyszínre vitt szolgáltatások már nem szűz terepre érkeznek, hanem az egyéb máltai programok által már előgondozott családok tudnak részt venni a fejlesztésekben. A Máltai Szeretetszolgálat programjai a régióban jelenleg is működnek, a Gyerekesély program munkatársai mozgó játszótereikkel járják a térséget, a célcsoporttal napi kapcsolatban vannak.  A jelen pályázatunk támaszkodik a Máltai programokra, és munkatársakra, akik ebben a pályázatban önkéntesként vesznek részt. Az önkéntesség a Máltai Szeretetszolgálat és a Sportegyesület számára is alapérték, alapszabályunkban is szereplő fogalom.