1992-ben önkéntesekkel kezdte meg működését a Máltai Szeretetszolgálat a Kelta utcai intézményben. Szociális konyhát indított, megnyitotta az első kerekesszék és gyógyászati segédeszköz javító műhelyét, később idősek klubja alakult, majd megnyitott a családok átmeneti otthona. A szakmai napon az intézmény vezetője Tárnok György elmondta, az épületben sokfajta segítséget nyújtanak, köztük magányos és idős embereknek, valamint gyerekes családoknak. „Egy csoportot mégis ki kell emelnem, akiknek segítünk, ők a gyerekek. Ha nekik tudunk segíteni, akkor nagy dolgot viszünk végbe, mert reményt adunk nekik és a családjaiknak. Lehetőséget, hogy őjra kezdhessék az életüket.”

 

Az elmúlt két évben az épületet teljes körű felújításon esett át. Mint az intézményvezető elmondta, a Befogadás Háza 2016-tól pályázati forrás, önkormányzati támogatás és saját erőforrás segítségével újult meg. A tetőre napelemek kerültek, új ajtók, ablakok fogadják az épületbe betérőket. A belső térben a meglévők mellé további vizesblokkokat, új burkolatokat alakítottak ki. Az épület felújításának időszakát a ház megszentelése zárta le, így az átalakítások miatt elhalasztott negyedévszázados évfordulót már a megszépült és modernizált intézményben ünnepelték.

Morva Emília az évforduló alkalmából köszönetet mondott az önkénteseknek, dolgozóknak és a jelenlegi vezető mellett az intézmény előző vezetőinek. „Huszonhat év nagyon hosszú idő egy intézmény életében. Számunkra hatalmas ajándék, hogy huszonhat éve keresztül ugyanúgy szolgálni tudjuk nap mint nap a rászoruló embereket. Ebben az önkormányzat mindvégig segítségünkre volt.” A Szeretetszolgálat budapesti vezetője megosztotta egy segítségkérő család történetét a résztvevőkkel, melynek kapcsán hangsúlyozta, fontos, hogy reálisan lássák a szociális ágazatban dolgozó emberek, hogy mekkora érték, hogy segíteni tudnak a bajba jutott embereknek, és amikor kilátástalan helyzettel találkoznak, akkor legyen erejük megtalálni a segítés lehetőségét és megőrizni a reményt a családok számára.

A Máltai Szeretetszolgálat és az Óbudai Önkormányzat együttműködése szinte egyidős az intézménnyel, erre is ráirányította a figyelmet Bús Balázs a kerület polgármestere. Hangsúlyozta, jelképes, hogy a családok átmeneti otthonának felújítása éppen a családok teljesedett ki és fejeződött be. „Nagyon sok család néz szembe a bántalmazás okozta veszélyével, érzelmi kiüresedéssel, vállalhatatlan lakhatási körülményekkel. Nekik segít a Szeretetszolgálat otthona. A segítségnyújtás vonatkozásában a Máltai Szeretetszolgálat kiemelkedő jelentőségű a harmadik kerületben, hisz küldetése nem szezonális, rendkívül szerteágazó, kulcs szereplője a kerületben a szociális ellátásnak. Amikor arról beszélünk, hogy a harmadik kerületben szinte hézagmentesen pótolja ki a civil szféra a szociális rendszer lefedetlen területeit, akkor példaként kell idézni a Máltai Szeretetszolgálatot.”


Győri-Dani Lajos a Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke kifejtette, Óbuda teljesen speciális a szervezet együttműködéseit tekintve. A vezető felidézte azt a három pillanatot, amikor a kerület és a karitatív szervezet kapcsolata elmélyült. Az első budapesti hajléktalan szálló, a szervezet Miklós utcai intézményének megnyitásakor való együttműködés, majd az 1993-as békásmegyeri lakásrobbanás utáni segítségnyújtásban való részvételt, valamint Vitalij Zakrutkin nevű hajót. „Kétszáz hajléktalan lakott ezen a hajón, egy nagy összefogással működtettük és ehhez már a legerősebb támogatást már a harmadik kerületi önkormányzat adta. Vannak olyan pontok a Szeretetszolgálat és Óbuda közös életében, melyek lényegesen túlmutatnak azon, hogy szolgáltatást adunk és felújítunk. Vannak olyan pontok, amik megmutatták, hogy milyen módon számíthatunk egymásra emberileg is, szervezeti értelemben is és közösségileg is egymásra. Számtalan olyan szolgáltatásunk van, amelyek először Óbudán valósultak meg. Többek között a játszóterek, a jelzőrendszeres házi gondozás először Óbudán volt az országban. Ezt köszönöm az itt dolgozó és korábban itt dolgozó kollégákkal, az önkéntesekkel, az önkormányzattal.” Az ügyvezető alelnök elmondta, hogy a szokásoktól eltérő módon a huszonhatodik évfordulóra emlékeznek, mert méltó körülmények között szerették volna megünnepelni, és erre a felújítást követően lett lehetőség.

 

Az intézményben működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat családok átmeneti otthona, szociális konyha, idősek klubja, valamint ruharaktár, ahol adományokért fordulhatnak a rászoruló emberek a Békásmegyeri Csoport önkénteseihez.
Tárnok György a Máltai Híreknek elmondta, hogy az itt átmenetileg otthonra találó családokból a nélkülözés, bizonytalanság érzése nem múlik el nyomtalanul. „Időnek kell eltelni, míg az otthonban élők megnyugszanak és lassan elkezdik a jövőt tervezni. Az otthonban a családoknak való segítségnyújtás áll a középpontban. Ezt erősíti az új családgondozó iroda is, és a felújítások után megszépült egész intézmény.”