A konferencián Morva Emília a Szeretetszolgálat budapesti vezetője arról beszélt, hogy a hajléktalanellátással foglakozó szakemberek közösség összetartó, magabiztos és tagjai egymás felé is bizalommal fordulnak. Ennek véleménye szerint az az oka, hogy ezt a munkát elkötelezettséggel és hivatásból választják és végzik a szociális szakemberek. „Rutinból nem lehet egy olyan munkát sokáig végezni, ahol nincsenek mindennapi sikerek vagy rögtön visszaható sikerélmények. Ami nem jól fizet, ami nagyon fárasztó és kimerítő. A hajléktalanellátásban dolgozó szociális munkások lelke speciálisan arra van hangolva, hogy a nagyon rászoruló és elesett embereken kell tudni segíteni.” Morva Emília azt is hozzátette, hogy akkor lehet a nagyon elesett embereken segíteni, ha közösségben teszik ezt. „A csapatból erőt lehet meríteni. Mert, ha tudom, hogy a munkaközösségemben, a máltai csapatban a másik emberre támaszkodhatok, ha neki lehet dőlni, akkor ennyivel is több erőm van, mint egyedül. Ez ugyanakkor felelősséget is jelent. Ha valaki megszólal, akkor a közösséget képviselve szólal meg.”


Vecsei Miklós alelnök a szakmai napon azt hangsúlyozta, a sok korlát között működő szociális munka során meg kell találni a közös jó kérdéseket, hogy jó válaszokat tudjon adni a szakma. „Mindeközben időt kell hagyni a beszélgetésekre, hogy legyen egy közös alap. A politikai döntésekkel és a forradalmi hevületben lévőkkel nem tudunk vitatkozni. De arról beszélgetnünk kell, hogy kik azok az emberek, akiket mi szolgálunk. Gondoljuk át, hogy kiket tekintünk hajléktalan embereknek, és hogy hogyan őrizzük meg azt a lelkesedést, amivel a legnehezebb és legkilátástalanabb feladatokat is meg tudjátok oldani.”

Szabó Ferenc Ádám a pszichiáter a hajléktalan emberek pszichiátriai osztályon való kezelésének tapasztalatairól beszélt. Aba Botond Csaba a Feszty úti intézmény vezetője az életútkövető rendszert ismertette. A BMSZKI és a Menhely Alapítvány munkatársai az ERASMUS+ TrainHouse Programját részletezte, majd dr. Andráczi -Tóth Veronika az EMMI főosztályvezetője „Szociális diagnózis a szociális ellátásokban” címmel tartott előadást. A szakmai napot Kívés Zoltán diakónus, logoterapeuta zárta, aki a logoterápia szociális munkában való alkalmazási lehetőségeiről beszélt.