Rétvári Bence úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 28 évben sokféle, a hajléktalanokat érintő szabályozás született, de egyiknek sem sikerült segítenie a rászorulókon, hiszen továbbra is sokan közterületeken húzták meg magukat.  Az államtitkár szerint a hajléktalanságból kivezető út a hajléktalanszállásokon keresztül vezet. Közölte, az elmúlt években mindig volt elég szálláshely, az igazi probléma az, hogy az ellátást nem vették igénybe, pedig azzal a rászorulók olyan segítséget kapnak, amely segít kitörni a hajléktalanságból - mutatott rá.

A tájékoztató helyszínének kapcsán az államtitkára elmondta, hogy azért választották a máltai szervezet lábadozóját, mert itt láthatják, hogy mi az, amiben a szociális intézmények segítséget tudnak nyújtani azoknak, akik bemennek oda. Rámutatott arra is, hogy a hajléktalan emberek nemcsak szállást és étkezési lehetőséget kapnak, de segítenek az okmányaik beszerzésében, hogy hozzájuthassanak az állami vagy egyéb támogatáshoz, nyugdíjukhoz, továbbá munkakeresésben is segítséget kapnak és például orvosi ellátást is. „Ha az utcán vagy az erdőben élnek, sohasem kerülnek ilyen szakavatott kezekbe. Azok, akik azt mondják, hogy biztosítani kell mindenkinek a jogot ahhoz, hogy az utcán élhessenek, nem segítenek a hajléktalanokon. Ezek az emberek nem egy humánus megoldást javasolnak, mert az utcán élve nem lehet kitörni a hajléktalanságból.” Rétvári Bence hangsúlyozta, azért volt fontos a hajléktalan emberek közterület-használatát korlátozó, hétfőn hatályba lépett jogszabály megalkotása, hogy nagyobb segítséget kapjanak a rászorulók, akik akkor törhetnek ki több eséllyel a hajléktalanságból, ha igénybe veszik a nekik szóló ellátásokat. „Bízunk benne, hogy egyre több embernek tudunk majd segíteni. Hajléktalan szállásokon nem hűltek ki emberek, az utcán igen, ha meg akarjuk akadályozni a tragédiákat, akkor a szállásokra kell besegítenünk ezeket az embereket.” – tette hozzá Rétvári Bence államtitkár. 

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetője elmondta, hogy a Feszty Árpád utcai centrumban nemcsak szállást és élelmet kapnak a hajléktalan emberek, de az intézmény lábadozói részébe negyven beteg hajléktalan ember számára nyújtanak egészségügyi felügyeletet, ellátást is. „Azok az emberek, akik itt hosszú hónapokat is eltölthetnek, vagy kórházi ellátásra várnak, vagy kórházi kezelés után otthonukba bocsájtották őket lábadozni. A hajléktalan emberek itt tölthetik a lábadozási időszakot.” A budapesti vezető elmondta, hogy az intézményben a szociális munkások mellett egészségügyi szakemberek is dolgoznak, majd beszélt a Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelőjről is. „Ez az az autó a közterületeket járja, és amit egy háziorvosi rendelőben megkap a beteg, azt ebben a rendelőben is megkapja. Megvizsgálja az orvos, szükség esetén beutalót ír vagy további segítséget kér, gyógyszert ír fel.” Morva Emília azt hangsúlyozta, hogy a mozgó orvosi rendelő azt a célt is szolgálja, hogy a hajléktalan emberekben újra kialakuljon a bizalom az egészségügy iránt.