A fejlesztésekről a Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi régióvezetője, Morva Emília és Horváth Ádám a nevelőszülői hálózat szakmai vezetője tartott sajtótájékoztatót június 29-én a szervezet Batthyány téri központjában. A régióvezető a sajtótájékoztatón kiemelte, a nevelőszülőség sok erőt és annál is több szeretetet kíván. „A nevelőszülők arra vállalkoznak, hogy nagyon nehéz sorsból érkező gyerekeket fogadnak be a saját családjukba, akiket ki kell emelni a saját családjukból valamilyen probléma miatt. A nevelőszülők azt vállalják, hogy azokat a sebeket, elsősorban nem fizikai, hanem lelki bántódásokat, melyeket a vérszerinti családjukban szereztek ezek a gyerekek, azokat próbálják gyógyítani.” Mint Morva Emília elmondta, az lenne a legjobb, ha ezek a gyerekek visszakerülhetnének a saját családjukhoz, erre készítik fel őket és a szüleiket is, hogy képesek legyenek visszakapni a gyermekeiket. „Nagyon erős lélek és sok imádság kell ahhoz, hogy ez a szolgálat és ezek a családok jól tudjanak működni.” A régióvezető hangsúlyozta, a nevelőszülői hálózatnak, mint minden máltai gyermekekkel foglalkozó programnak az egyik legfőbb célkitűzése, hogy a gyerekeknek mindent megadjon, hogy ugyanolyan esélyt kapjanak a mindennapokban, többek között a tehetségük kibontakoztatására. „Azt próbáljuk elérni, hogy ne legyen különbség a pad két oldalán ülő gyermek között, aközött, aki a vérszerinti családjával él, és aközött, aki nevelőszülőknél nevelkedik. Ehhez kell minden erőt és eszközt lelkiismeretünk szerint megadni a nevelőszülőknek.” – mondta Morva Emília.

A húsz éve működő Máltai Családok Háza Nevelőszülői Hálózatban 87 nevelőszülő 212 gyermeket nevel, köztük számos fogyatékkal élő, halmozottan sérült gyermeket. A hálózat befogadó szülői olyan gyerekekről gondoskodnak, akiket a gyermekvédelmi hatóságok kiemeltek eredeti családjukból és hosszabb-rövidebb időre nevelőszülőknél helyeztek el. A máltai szemléletmód szerint nevelőszülőként nekik kell megadni mindazt a szeretet, biztonságot és nyugalmat a gyerekeknek, ami minden gyermeknek jár, függetlenül attól, hogy hová született, és hogyan indult az élete. A gyerekek gondozását és ápolását végző nevelőszülők elősegítik és támogatják a gyermekek fejlődését, és emellett feladatuk a kapcsolattartás a szülőkkel, valamint annak elősegítése, hogy amennyiben arra lehetőség van, a gyermek visszatérhessen a családjába, illetve örökbefogadó szülőkhöz kerülhessen.

Az EFOP 2.2. 14-17 számú pályázat révén olyan eszközöket vásárolt a Szeretetszolgálat és olyan képzéseket tartott a nevelőszülők és a hálózat munkatársai számára, melyek a befogadó családok hétköznapjait könnyítik. Horváth Ádám a hálózat szakmai vezetője elmondta, a befogadó családokat tárgyi eszközök vásárlásával támogatták, melyeket szükség esetén a szervezettől kölcsönözhetnek ki. A családok szükségleteit felmérve a pályázati forrásból többek között háztartási gépeket - mosógépet, páramentesítőt, mélyhűtőt-, babaápolási eszközöket - babakocsit, mérleget – és informatikai berendezéséket, egészségügyi berendezéseket, köztük infra lámpát, inhalátort, bioptron készülékeket, valamint mozgás- és pszichológiai fejlesztő játékokat és eszközöket szereztek be. Volt olyan család, ahol kerékpárra, vagy autósülésre volt szükség.

A pályázat részeként szervezetfejlesztés is megvalósult, ennek keretében a hálózat munkatársai, pszichológusok, tanácsadók, gyermekvédelmi asszisztensek részére tartottak képzést, melynek során feltárták nehézségeket, külső és belső kommunikációról beszéltek, és a partnerekkel való együttműködést erősítették. A szervezetfejlesztési képzések célja, hogy az ország egész területén tevékenykedő máltai nevelőszülői hálózat egységesen, azonos szemlélettel működjön. 

Erken élő nevelőszülőnk egy három hetes babát fogadott be saját gyermekei és nevelt gyermekei mellé

Az infrastrukturális és szervezeti fejlesztések mellett a program keretében a nevelőszülők szakmai képzéseken vettek részt, melyen többek között abban kaptak segítséget, hogy minél jobban megismerjék az általuk nevelt gyermekek személyiségét és alaposabban megtervezhessék a gyerekek jövőjét. „A drogprevencióról és a gyermekbántalmazás felismeréséről is szólt előadás, és munkaerőpiaci tréninget is tartottunk. Mindezek a pszichológiai eszközökkel együtt valós válaszokat adhatnak a nevelőszülők mindennapokban felmerülő problémáira. A nevelőszülő az, aki elsőként felismerheti a bántalmazás, vagy a droghasználat jeleit, ehhez adnak segítséget a pszichológiai tesztek, játékok, foglalkoztatók.” - mondta a szakmai vezető és hozzátette, a hálózatnak van pszichológusa, aki a problémák feltárásában és kezelésében tud segítséget nyújtani a nevelő családoknak.  A munkaerőpiaci tréning kapcsán Horváth Ádám kiemelte, hogy a gyerekek jövőjének megtervezésekor fontos, hogy már az általános iskola felső tagozatában tudják a nevelőszülők, hogy a gyerek milyenszemélyiség. „Ismernünk kell az ő lelkét, tudnunk kell, hogy mire képes. Ha ez az ismeret megvan, akkor tudunk neki megfelelő irányt találni.” – hangsúlyozta Horváth Ádám.

Nevelőszülőnket és három hetes nevelt gyermekét látogatta meg a tanácsadója

A program lehetőséget teremt arra, hogy a máltai szervezet tovább bővüljön, új nevelőszülőkkel gyarapodjon, és további gyermekeket fogadjon, vagyis a befogadóképessége növekedjen. Morva Emília ezzel kapcsolatban elmondta: jelenleg még vannak a nevelőszülőknél szabad helyek, de amennyiben felmerül az igény, hogy újabb nevelőszülőket képezzenek és vonjanak be a hálózatba, nagyon fontos, hogy a már meglévő szolgálatnak biztos alapjai legyenek, ehhez nyújtott segítséget ez a pályázat is.

Az EFOP 2.2. 14-17. számú, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nevelőszülői hálózat infrastrukturális és szakmai fejlesztése című projekt 38,3 millió forintból valósult meg.