Az első adventi gyertyagyújtás alkalmából fogadta Esztergom a Hajléktalan Jézus szobrot. December 2-án 17 órakor Romanek Etelka a város polgármestere köszöntötte az együttérzés szobrát. „Különleges vendég érkezett városunkba. Advent a várakozás, az elcsendesülés időszaka, a lelkünket ünneplőbe öltöztetjük, befelé fordulunk és elgondolkodunk. Az emberi kapcsolatoknak különleges jelentősége van, hiszen manapság az embernek leginkább a másik emberre, a másik ember szeretetére és odafigyelésére van szüksége. A szeretethez bátorság kell. Legyünk bátrak szeretni egymást.”

A polgármester hangsúlyozta, szokatlan, hogy a Megváltót ilyen helyzetben, padon fekvő hajléktalan emberként látjuk, fáj a lelkünk és közben tehetetlennek érezzük magunkat. „A kérdés az, hogy a mindennapokban, amikor a társadalom szélére sodródott embertársainkat hasonló helyzetben látjuk, okoz-e számunkra ilyen fájdalmat. Van-e elég figyelmünk arra, hogy odahajoljunk, segítsünk nekik? A Hajléktalan Jézus szobor mellett, főként Adventben, át kell értékelnünk magunkban mindezt. Kívánom, hogy legyen bátorságunk egymást szeretni.”

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az adventi vásárnak is helyet adó főtéren elhelyezett szobor mellett azt mondta, Timothy Schmalz kanadai szobrászművész azért alkotta meg ezt a szobrot, hogy megállítson bennünket és az alapkérdéseket feltegye nekünk: meg tudjuk-e látni Jézus arcát a legkisebbekben és tudunk-e a kiszolgáltatott emberekre úgy tekinteni, ahogy Jézus nézett rájuk. „Az a legjobb, amikor egy ilyen szobor előtt egészen őszinték vagyunk magunkhoz, és kimondjuk, hogy nem olyan könnyű ez. Amikor találkozunk valakivel, aki kicsit ittas, kicsit ijesztő a kutyája, azt kérdezzük magunktól: tényleg te vagy Uram? Mert nem akarjuk elhinni, hogy ilyen is lehetsz. És keressük a mentségeket. De ha megállunk a szobor mellett őszintén, érezzük, hogy nem kell mentséget keresünk. Jézus azt mondta, ’a legkisebbekben vagyok ott’ – ez a szobor erről tanúskodik.”

Vecsei Miklós zárásként elmondta, sokan kérdezték, hogy miért nem a Bazilikánál helyezte el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a szobrot. „Mi azt mondjuk, a legjobb helyen van itt a vásári forgatagban. Mert itt kell, hogy megkérdezze tőlünk, mire is készülünk Ádventkor. Hogy tudjuk-e, hogy az a kis Jézus, aki érkezik, ugyanúgy nem kapott befogadást, ahogy sokan nem fognak idén karácsonykor sem.” Az alelnök arra bíztatta elsősorban a gyerekeket, hogy simogassák meg a szobrot, és ugyanígy simogassák a másik emberek lelkét, mert mindkettőnek megvan az a tulajdonsága, hogy simogatásra fényesebb lesz.

A szobor köszöntésén részt vettek az esztergomi máltai idősklub tagjai, a helyi ünkéntes csoport tagjai, a Gondviselés Házában gondozott hajléktalan emberek és a Máltai Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli Régiójának munkatársai. 

A város koszorúján az első adventi gyertyát Harmai Gábor plébános gyújtotta meg. Az együttérzés szobra december 11-ig látható Esztergomban, majd a Szeretetszolgálat budapesti, Batthyány téri központjában helyezik el a Parlamenttel szemben.

A padon kuporgó, kiszolgáltatott, lábán a keresztre feszítés sebeit hordozó embert ábrázoló szobor kettős üzenetében megjelenik az egyház rászoruló emberekre vonatkozó tanítása, mely a hívőknek azt üzeni, lássuk meg Krisztus arcát a kirekesztett emberekben, a nem hívőket pedig arra emlékezteti, hogy együttérzéssel és cselekvő szeretettel forduljunk az elesettek felé. A szobor fő üzenete nagyon közel áll a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan emberekről vallott meggyőződéséhez, amely szerint a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Az elesett emberek méltóságát nem a szociális ellátó rendszer, hanem a társadalom képes csak visszaadni.

Timothy Schmalz kanadai szobrász művét, a Hajléktalan Jézus szobrot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hozta Magyarországra. Így Vatikán, New York, Madrid és a világ számos nagyvárosa után 2017. Húsvétján Budapestre is megérkezett. Az együttérzés szobrát Dr. Erdő Péter bíboros megáldotta, majd a Szeretetszolgálat országjáró körútra indította, hogy minél többen megismerhessék a szobor üzenetét. Az alkotást eddig Kecskeméten, Veszprémben, Miskolcon, Vácott, Pécsett, Győrben, Sopronban, Kaposváron, Szentendrén, Szombathelyen, Debrecenben, Kisvárdán, Mátészalkán és Nyíregyházán fogadták.


A szobor története és az országos körút további állomásai megtalálhatók a www.maltai.hu/hajlektalanjezus oldalon.