1992 óta van jelen Makóban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely Katona Pál atya kezdeményezésére kezdte el az önkéntes szolgálatot a városban. A Makói Csoport az eltelt 25 évben aktív önkéntes tevékenységet folytatott és jelentős támogatást nyújtott a rászoruló családoknak, a tanyákon élő idősnek, és a segítségre szoruló embereknek. Adományokat osztanak, programokat, táborokat szerveznek, és közösségépítő tevékenységgel segítik a Makó környéki tanyákon élő embereket.

A képre kattintva megtekintheti az évfordulón készült képket (forrás: promenad.hu, Kómár Mátyás)

„Olyan adományokat osztunk szét, amelyeket mi is kapunk például külföldről, helyi adományozóktól, vagy a Szeretetszolgálat regionális, illetve országos központjából. Legfőképp élelmiszer, ruha és bútor felajánlásaink vannak. Rendszeresen tartunk fiataloknak foglalkozásokat, kölyök klubot működtetünk, határon átnyúló kapcsolatokat ápolunk és van tanyaprogramunk is” – mondta Kómár Mátyás, a csoport vezetője.

A huszonöt éves évfordulót egész napos programfolyammal ünnepelték, melyen részt vettek a csoport tagjai és támogatói, a Szeretetszolgálat regionális vezetője, valamint gyerekek a város iskoláiból, és határon túli vendégek is Tiszaszentmiklósról, Nagyszentmiklósról, Temesvárról és Máriaföldéről.

A csoport több mint két évtizedes szolgálatáért, az önkéntesekért és a máltai küldetésért adtak hálát az ünnepi szentmisén, melyet a makói Görögkatolikus Templomban Biró István atya mutatott be. A parókus a szentmisét követően megáldotta az önkéntes csoport évfordulós emléktábláját. Szolgálatuk elismeréseként egy kisbusszal ajándékozta meg az önkéntes csoportot a Dél-Alföldi Régió vezetése, melyet szintén megáldott az atya.

Délután a Korona Szállóban Rigóné Kiss Éva, a Dél-Alföldi Régió regionális ügyvezetője köszöntő beszédében azt mondta, a Makói Csoportnak Istentől kapott küldetése van. „Kívánom, hogy a következő 25 évben is olyan érzékenységgel, hittel és sokszínűen végezzék a tevékenységüket, mint ahogyan eddig tették.” – hangsúlyozta a regionális vezető.

Az ünnepi nap zárásaként adventi összeállítással készült a Szikszai György Református Iskola, a Makói Általános Iskola Bartók és Kicsinyek Kórusa, valamint fellépett Nagy Gábor dudás, a népművészet ifjú mestere, és az alkalomhoz fűződő gondolatait osztotta meg Bene Tamás őscsanádi plébános. A műsort követően teadélutánra és baráti beszélgetésre hívták a résztvevőket. A jótékonysági teadélutánon vásárt rendeztek, melynek bevételét a csoport a 2018-as céljaira fordítja majd. Erősíteni szeretnék határon túli kapcsolataikat, színesíteni kívánják a kölyök klub foglalkozásokat, hogy még több rászoruló család gyermekének adhassanak élményeket, továbbá bővíteni szeretnék tanya programjukat, hogy tartalmas eseményeket szervezhessenek a Makó környékén élő embereknek.
 

A Makói Csoport mindannapos, de nem mindennapi tevékenységéről ide kattintva a Máltai Hírek 2016./III. számában olvashatnak a 10-11. oldalon.