20 évvel ezelőtt lelkes önkéntesek egy csoportja úgy döntött, Pápa város és környéke hátrányos helyzetű családjainak megsegítésére létrehozzák a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportját. „S azt, hogy munkájukra, szolgálatukra milyen nagy szükség volt és van mai is, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a csoport ma már két évtizede tevékenykedik a rászorulók érdekében.” – írja a csoport média támogatója, a papa-ma.hu

A pápai Ferences templomban ünnepi szentmisével adtak háláta a csoport tagjai, önkéntesei és támogatói az elmúlt húsz év munkájáért. A szentmisét Megyesi Ferenc atya, a csoport lelki vezetője celebrálta. 

Az ünnepségen Pintér-Papp Eszter, a pápai csoport vezetője mondott beszédet, aki felidézte, hogy 11 éve tevékeny részese a máltai munkának, korábban csak külső segítőként, tudósításai által próbálta segíteni a csoport karitatív tevékenységét.

-Nagy élmény volt az első találkozás, ott, a Jókai utcai pincehelyiségben. Akkor Szita Tamásné Anikó, és Papp Dénesné Vali beszéltek nekem lelkesen a tervekről, a sok adakozó kedvű emberről, az addig elvégzett munkáról. Aztán hónapról hónapra találkoztunk, volt, hogy a nehézségek miatt szomorú hangulatban beszélgettünk, de a lényeg mindig az volt: segíteni másokon. Emlékszem, milyen nehézségek voltak azzal a pincehelyiséggel kapcsolatban, aztán mekkora öröm volt az új, tágas, Anna téri raktár, majd a mai, Árok utcai helyiség. Hatalmas lépés volt a csoport életében a Belügyminisztérium támogatásával létrehozott Ifjúsági Centrum, mely kezdetben a Széchenyi utcai épületben működött, majd az önkormányzat segítségével a mai helyére, az Eötvös utcába költözhetett. Hány és hány gyermek ismerkedett nálunk a számítógépekkel, töltötte el csavargás nélkül szabadidejét és táborozott a csoport gyermekmegőrző szünidei táboraiban. Szintén nagy lépés volt 11 évvel ezelőtt a fogyatékkal élőket ellátó intézményünk, a Támogató Szolgálat létrejötte. Nagy kihívás volt, de örömmel csatlakoztunk az egyik legnagyobb máltai adománygyűjtő akcióhoz, az Adni Öröm!-höz, melynek köszönhetően évről évre nagy mennyiségű tartós élelmiszert van lehetőségünk eljuttatni rászoruló családokhoz – emelte ki a csoport vezetője. Majd hozzáfűzte, az elmúlt két évtized egyik legnagyobb feladatát a vörösiszap katasztrófa adta nekik, ahol szinte egy emberként mozdult meg az ország, és ők is rengeteg adományt kaptak, melyeket igyekeztek a lehető legrövidebb idő alatt eljuttatni Devecserbe.

-Aztán jöttek a változások, Anikó úgy döntött, nem folytatja tovább a máltai munkát, és átadta a stafétabotot Szincsák Erikának. Erikával a csoport folytatta az Anikó által megkezdett utat, az adományok gyűjtését és osztását, iskolás gyermekek számára tartottak foglalkozásokat az Ifjúsági Centrumban és folytatódtak a nyári táborok is. A tagok Erika lemondását követően szavaztak bizalmat nekem- fűzte hozzá Pintér-Papp Eszter.

A csoport az elmúlt néhány évben útjára indította a havonta jelentkező gyermek-egészségügyi előadássorozatot, az Ifjúsági Centrumban megnyitották a Kultúr-Kuckót, ahol havonta legalább egy rendezvényt tartanak, és könyvcsere programot működtetnek, tematikus táborokat rendeznek és természetesen folytatják az adománygyűjtést és osztást is.

Az ünnepélyen szó esett két olyan csoporttagjukról is, akik már nem lehetnek velük, Molnár Zsigmond atyáról, a csoport korábbi lelki vezetőjéről és Jelencsik Sándornéról, aki éveken át vezette a csoport gyermekprogramjait.

Pintér-Papp Eszter beszédét egy Anne Frank idézettel zárta, mi szerint „Az adományokat nem lehet csak úgy odavetni az embereknek, mindenkinek joga van egy kis kedvességre. Miért is lennénk barátságosabbak egy gazdag hölggyel, mint egy szegénnyel? Valaki talán ismeri kettejük jellembeli különbségeit?”

Az ünnepségen Pataki Gergely regionális ügyvezető köszönetét fejezte ki a pápai csoport munkájáért, amelynek tevékenységét regionális szinten is példaértékűnek nevezte.

Végül Pintér-Papp Eszter és Pataki Gergely emléklapok átadásával köszönte meg segítőik, támogatóik és rendszeresen tevékenykedő önkénteseik fáradhatatlan munkáját és odaadását.