Régi, nagyszülők korabeli, vaskos tv készülékek, képcsövek, retro rádiók, hőskori számítógépek- akár egy elektrotechnikai múzeumban is sétálhatnánk. A nosztalgiázást és a rácsodálkozást azonban hamar félbeszakítja a szétszerelés zaja, amely jelzi, hogy idejétmúltak és feleslegesek mára ezek a tárgyak. Egy-két szerencsésebb darab marad csak meg egészben, filmesek kérésére, hogy egy-egy ski-fi-ben vagy történelmi filmben újra láthassuk a díszletek között a készülékeket. 


Munkát és megélhetést biztosítanak a rászoruló családoknak, miközben a környezeti ártalmat csökkentik az elektronikai hulladékok újrahasznosításával.  Az indulásukkor még ismeretlen fogalom, a társadalmi vállalkozások kategóriájába tartoznak a több mint 10 éve működő elektronikai bontóüzemek. Bár vannak mindig nehezebb periódusok, de úgy tűnik, elektronikai szemét mindig lesz.


Csaknem egy időben kezdte el működését a tarnabodi és a cseh bruntáli elektronikai bontóüzem. A hasonló történetet bejárt üzemek a RARE (Roma As Resource) program jó gyakorlatai közé kerültek. A nemzetközi programban azokat a példaértékű és fenntartható kezdeményezéseket gyűjtik össze a szakemberek, amelyek segítik a romák hosszú távú munkaerő piaci elhelyezkedését.

A cseh bontóüzemet 2005-ben alapította egy civil szervezet, magán tőke bevonásával. Kezdetben 16 fogyatékkal élő, akadályozott álláskereső kapott munkát az üzemben. A vállalkozást kezdetektől támogatja a helyi önkormányzat, de az üzem bevétele csaknem fedezi a teljes kiadási költségeket. Az üzem 2011-ben élte fénykorát, akkor 44 embernek adott munkát. A vállalkozás szép példája annak, hogy hogyan működik együtt civil szervezet, önkormányzat, a helyi munkaügyi központ és magán befektetők. A program helyi szintű fontosságát jelzi, hogy a polgármester helyettes és a régió parlamenti képviselője is elkísért minket az üzem látogatására. 

A Roma As Resource elnevezésű, nyolc országot - Bulgária, Csehország, Magyarország, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna -, valamint 21 civil és állami szervezetet összefogó európai uniós program célja, hogy segítse a romák munkaerőpiaci részvételét a régióban. A program a következő két és fél évben valósul meg, vezető partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

 

„Ma a legnagyobb problémát a műanyag szemét elhelyezése jelenti, a kereslet valamiért megszűnt, a felvásárlók nem jelentkeznek”- mondta el a látogatás során a cseh Green Workshop projekt vezetője. A világpiaci árak alakulására egyelőre kevés ráhatása van az ilyen típusú szociális vállalkozásnak, a nagyok uralják a piacot. Ez teszi kiszámíthatatlanná a működést.

Ugyanezt tapasztalják Tarnabodon is. Az elektronikai bontóüzem 2006-ban indult el a heves megyei zsákfaluban. A foglalkoztatási programot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat indította el és itt is megváltozott munkaképességű munkavállalók dolgoztak többségében. Ma támogatás nélkül működik az üzem és 20 embernek ad munkát.

„Az persze mindig felvetődik, hogy egy kitűnő adottságokkal rendelkező mezőgazdasági termőterületen miért nem a föld ad munkát. Ez tudás és eszköz igényes. Azt gondolom, hogy ez egy folyamat és szépen lassan eljutunk odáig, hogy ezzel is tudunk már foglalkozni. Gondolkozunk gyógynövénytermesztésben és állattartásban is.” – vázolja a terveket Kovács Gábor a RARE program szakértője.

Szőke János műszaki vezető az üzem látogatása közben pár bontásra ítélt darabot félretesz- ez jó lesz a filmeseknek- mondja. „Az elmúlt évben egyre többen jelentkeztek, hogy kellene pár dolog díszletnek. A beléptető kapu már két filmben is szerepelt, nem bontjuk szét, hátha kell még valakinek.” 

A régi készülékek guberálása közben eszünkbe jutott az a kísérlet is, amikor most 10 éves gyerekek kezébe walk-man-t adtak és ki kellett találniuk, mire lehet használni ezt a furcsa készüléket. Egészen vicces válaszok születtek, a szalagos kazetta pedig egy megfejthetetlen rejtély maradt számukra.