A segélymunkások egy szimulált árvízi katasztrófa következményeinek felszámolásában vettek részt. Több, ilyen esetben előforduló konfliktushelyzet oldottak meg, így például feladatuk volt, hogy meggyőzzék a kitelepítést megtagadó lakosságot a szükségszállások igénybevételéről, és az adományok szétosztása során kiakalult nézeteltéréseket is kezelniük kellett. A védekezésben résztvevő erők támogatása az elsősegélynyújtás és a tömeges balesetek helyszínén adódó feladatok egyaránt munkát adtak az önkéntes segítőknek. A segélymunkások a valóságban gyakran extrém körülmények között látják el feladataikat. Ilyen körülményeket nehéz szimulálni, most azonban segítségükre sietett az időjárás. A gyakorlat teljes időtartama alatt nagyon meleg volt,  a sátorállítás idejére pedig jókora vihar kerekedett, így ezt a feladatot esőben hajtották végre. A kétnapos gyakorlat során éjszaka is bőven akadt tennivaló.

A máltai és johannita trénerek által megtartott sikeres gyakorlat vasárnapi ünnepélyes lezárásán tizennégy segélymunkás vehette át az oklevelét.

A Máltai Szeretetszolgálat és a Johannita Segítő Szolgálat katasztrófavédelmi együttműködése a 2001-es beregi árvíz idején kezdődött. Ekkor csatlakoztak a máltaiakhoz johannita testvéreik és azóta több hasonló helyzetben dolgoztak együtt, legutóbb a 2013. évi dunai árvíz idején. A jövőben árvízi krízishelyzetekben a két szervezet egységes szakmai elvek alapján dolgozó katasztrófavédelmi munkatársai eredményesebben tudják segíteni az arra rászorulókat, mivel a feladatokat meg tudják osztani egymás között. Rendkívüli helyzetben mindig a segítő szervezetek összefogására van szükség, mert rövid idő alatt sok feladatot kell megoldani és gyakran kell nagyobb területen dolgozni. A katasztrófák bekövetkeztének ideje ritkán látható előre, a megelőzésnek és a felkészülésnek nagyobb szerepe van a károk elkerülésében. Ez a munka kevesebb figyelmet kap, pedig enélkül nincs eredményes fellépés baj idején. A máltai és johannita segélyszervezetek együttműködése az ökumenikus együttműködés szép és ritka gyakorlati példája.