A Németországból érkezett használt, de jó állapotú és felújított kerékpárok a Szeretetszolgálat, illetve a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete segítségével jutott el a Beregszász környékén élő családokhoz, akik a bicikliket a napi közlekedéshez fogják használni. Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programvezetője elmondta, a német partneregyesületen keresztül olyan kerékpárokat szereztek be, amelyek viszonylag jó állapotban voltak. A kerékpárokat a Magyarországra szállítás után egy szervizben teljesen átvizsgálták, elvégezték rajtuk a szükséges felújításokat, valamint rászerelték a kötelező tartozékokat. A karitatív szervezet egy évtizede tart időről-időre kerékpárgyűjtéseket: előfordul, hogy néhány évig nem hirdetnek ilyen akciót, de ha felajánlás érkezik, akkor azoknak adják át, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. – A mostani kerékpárokat a németországi Szent Erzsébet Egyesület gyűjtötte össze a mi felkérésünkre, a civil szervezetet egy helyi házaspár alapította és működteti. Egyik fő tevékenységük, hogy rászoruló magyar embereknek kutatnak fel adományokat – mondta Adányi László.

A Szent Erzsébet Egyesület több mint negyven kerékpárt gyűjtött össze, közülük 33 bizonyult olyannak, amit kisebb felújítás, karbantartás után át tudtak adni a kárpátaljai gyerekeknek, családoknak. Klaus Höhn, a német humanitárius egyesület vezetője elmondta, korábban is szerveztek hasonló akciókat, eddig 10-15 alkalommal érkezett tőlük adomány Magyarországra, amelyek egyike egy Németországban feleslegessé vált nagyüzemi konyha berendezés és felszerelése volt.

A mostani kerékpár adományban van versenybicikli, mountain bike, városi és gyermekbicikli is. – A jelentkezők közül partnerszervezetünk, a beregszászi központú Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete kiválasztotta azokat, akik kerékpárt kaphattak. Kiszűrték azokat, akiknek van autójuk vagy ahol a családban több kerékpár is van – részletezte a Szeretetszolgálat programvezetője. Mindazok, akik az adományban részesültek, reggel gyalogszerrel érkeztek a magyar-ukrán határon, és Beregsurányból már biciklivel térek haza.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat más határon túli magyar lakta területeket is támogatnak, de kerékpárokat elsősorban Kárpátaljára visznek. Ott főleg a falvakban, a bicikli a mindennapi közlekedés eszköze, mert a tömegközlekedés kiszámíthatatlan, autója keveseknek van, amit nagyrészt nem tudnak folyamatosan karban tartani, sokaknak pedig még kerékpárja sincs.

 

Szimeonov Barbara és Kajla Brigitta, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE ) munkatársai, Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programvezetője és a Szent Erzsébetről elnevezett német humanitárius segélyszervezet vezetője Beregsurányban.