Országjáró körútjának első állomásán Kecskeméten a Kodály Iskola Somnium Laude kórusa fogadta a Hajléktalan Jézus szobrát Durányik László karnagy vezetésével a Nagytemplom előtti téren, majd beszédében Kiss János evangélikus lelkész idézte Máté evangéliumának sorait: „A rókáknak barlangjuk van, az emberfiának nincs hová lehajtania a fejét.” A lelkész kiemelte, hogy a szobor lábán látható sebhelyek, melyeket egykor Tamás érintett, arról prédikálnak, hogy Jézus szeret és gondja van ránk. „Itt van ezen a padon, s talán ott vár a mi életünkben, a másik emberben, a segítségre szorulóban. Én köszönöm a Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy elhozta ide, láthatóvá tette Jézust. Legyen életünk mindennapjainak mindig látható, tapintható valósága az ő jelenléte.” – mondta az evangélikus lelkész. 

Görbe László piarista atya, a Piarista Rend kecskeméti Szentháromság Templomának plébánosa megáldotta az együttérzés szobrát és közös imádságot vezetett. 

Az ünnepségen részt vett Engert Jakabné Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának Esélyteremtési bizottságának elnöke, aki beszédében rámutatott, hogy a szobor által kifejezett az együttérzés belső erőforrásunk, mely a másik ember iránti megértésünkben és a segítő szolgálatban teljesedik ki. Az önkormányzati képviselő asszony szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméten a hajléktalan ellátásban valósítja meg azt, amit a szobor jelent számunkra. „A város legfontosabb ésgmeghatározó együttműködő civil szervezete, partnere a szociális ellátásban, a Máltai Szeretetszolgálat. Mondhatjuk úgy is, hogy az önkormányzat kinyújtott karja a rászorulók irányába. Szeretet, együttérzés, segítőkéz, és én még kiegészítem ezt az irgalommal is – ezek az erények nélkülözhetetlenek a Szeretetszolgálat munkájában a Gondviselés Házában, a Családok Átmeneti Otthonában, és különös tekintettel a hajléktalan emberek teljes körű ellátásában végzett szolgálatuk során.”- mondta Engert Jakabné. 

A Toll és Ecset Alapítvány tagja, Kovács István József költő A koldus is lehet király című versét mondta el, majd Romhányi Tamás, a Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője beszélt a szobor történetéről és üzenetéről. „A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak nem csupán az a feladata, hogy gondoskodjon a hajléktalan emberekről, a fogyatékkal élőkről, idősekről, rászoruló emberekről, hanem az is, hogy az ügyükre felhívja a figyelmet. A szociális szakma, az önkéntesek, a segítők ugyanis önmagukban kevesek ahhoz, hogy visszavezessék a többségi társadalomba az elesett embereket. Erre csak mi mindannyian, együtt vagyunk képesek. A társadalom egésze szükséges hozzá, ezért nagyon fontos, hogy ezt az üzenetet a lehető legtöbb helyen, a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk. Ez az üzenet pedig pontosan az, amit ez a minden kimondott szónál ékesebben fogalmazott meg a szobrász 250 kilogrammnyi bronzba zárva, hogy a velünk élő elesett emberekben lássuk meg mi is Jézus Krisztus arcát.” . 

Az ünnepség zárásaképpen a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda növendékei helyezték el rajzaikat a téren, melyeket a szobor üzenetéhez kapcsolódva az együttérzés témájában készítettek. Rigóné Kiss Éva regionális ügyvezető elmondta, számára a szoborra nézve a legmegdöbbentőbb az volt, hogy nem látható a padon fekvő alak arca. „Titokzatos módon el van benne rejtve Jézus Krisztus, valójában csak a szenvedés az, ami látszik. Szokták mondani, hogy az üdvösségre két dolog vezet, a szeretet és a szenvedés. Ebben a szoborban mindkettő benne van. Ezt a szobrot lehet szeretni, meg lehet simogatni, lehet mellette imádkozni és gondolkodni.” – mondta a regionális vezető. 

Kecskeméten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat két intézményben gondoskodik hajléktalan emberekről. A Gondviselés Házában és a Matkói úti Komplex Hajléktalanellátó Rehabilitációs Központban naponta összesen több mint háromszáz embert látnak el. Nappali melegedő, éjszakai menedékhely, átmeneti szálló, krízisférőhelyek, hajléktalan emberek idősotthona, orvosi rendelő, utcai gondozó szolgálat, diszpécserszolgálat és szociális ügyintézés segíti a hajléktalan emberek ellátását. Az egyedi eset kezelések részeként számos rehabilitációs programban vehetnek részt a rászoruló emberek.

A Hajléktalan Jézus szobor legközelebb Veszprémben lesz látható az evangélikus templom előtt május 11-én 14 órától, ahol Márfi Gyula érsek fogadja az együttérzés jelképévé vált alkotást. A szoborról itt olvashatnak részletesen: maltai.hu/hajlektalanjezus