Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Önkéntesek az árvízvédelemben - képzési projekt (FLOOD AID)

Önkéntesek az árvízvédelemben - képzési projekt (FLOOD AID)

Bemutatkozás

A projekt az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) támogatásával valósul meg, együttműködő partnerek: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, Szatmárnémeti Egyházmegyei Karitász, Romániai Máltai Segélyszolgálat Nagybányai Fiókszervezet és Gulács község Önkormányzata.

A projekt általános ismertetése:

A Máltai Szeretetszolgálat az elmúlt évtizedek árvizeinél minden alkalommal segítette a károsultakat, a védekezőket itthon és a határokon túl. Az összegyűlt tapasztalatok eredményezték a katasztrófavédelmi önkéntesek képzésére 2009-ben kidolgozott oktatási anyagot és az első képzést. Az kiképzett önkénteseknek sajnos alkalmuk nyílt a gyakorlatban is kipróbálni tudásukat a 2010-es borsodi árvíznél, a vörösiszap katasztrófánál és legutóbb 2013-ban a dunai árvízi védekezésnél.

Magyarország földrajzi adottságai miatt a jövőben is számítani kell hirtelen vízállás növekedésre, árvízi védekezésre. Az ilyenkor tapasztalható példaértékű összefogáshoz képzett önkéntesek munkájával kívánunk hozzájárulni, ezért az EU ECHO (Európai Bizottság Humanitárius Segélyezési és Polgári Védelmi Szervezete) pályázati kiírására romániai partnerszervezeteinkkel együtt beadtuk segélymunkás képzési programunkat (katasztrófák elleni védekezésnél közreműködő speciálisan felkészített önkéntesek). A két éves projekt elnyerte az ECHO támogatását, a munka 2014. januárjában kezdetét vette.

A projekt lehetővé teszi egy magyar-román-angol nyelven elkészülő képzési anyag kidolgozoását, a két országban segélymunkások képzését akik a tanultakat gyakorlatokon is elmélyíthetik.


A projektet négy szervezetből álló konzorcium valósítja meg:

Magyar Máltai Szeretetszolgálat (vezető partner)
Romániai Máltai Segélyszolgálat Nagybányai Fiókszervezete – Nagybánya (BaiaMare)
Caritas SatuMare (Szatmárnémeti Egyházmegyei Karitász) – Szatmárnémeti (SatuMare)
Gulács község Önkormányzata – (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

A program megvalósítását támogatja:
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Szeretettel várjuk önkéntesek jelentkezését

Családi vészhelyzeti tervet készítettek Gulács lakói

A 2001-es nagy beregi árvíz a tivadari gátszakadást követően Gulácsot teljes egészében elötötte. A lakoságot Rohodra telepítették ki. A víz leonulása után a visszatérő lakosok szomorúan tapasztalták, hogy nagyon sok család ház összedőlt, a háziállatok jelentős része elhullott. Az ország összefogott és állami segítséggel újjáépültek a házak. Az akkori eseményekre a legtöbben emlékeznek, sőt az idősebbek a korábbi Gulácsot ért árvizekre is.

A Flood Aid projekt keretében Gulácson önkénteseket kerestünk, akiket felkészítettünk arra, hogy leüljenek az ott lakó családokkal és közösen végiggondolják mit kell tenni, ha ismét árvíz közeleg. A korábbi nagy károk részben azért keletkeztek, mert sokan nem tudták hogyan kell felészülni a kitelepülésre. Néhányan gondosan bezárták az istállókat, ezért a mentőszervezetek nehezen tudták menteni a jószágot.

Alaposan kidolgozott vészhelyzeti tervek, jól felkészített lakosság az eredményes védekezés feltétele. A projekt keretében kidolgoztuk az ún. Családi Vészhelyzeti Terv formanyomtatványát, amely a legfontosabb tennivalókat, telefonszámokat, gyülekezési helyet tartalmazza. Az önkéntesek több mint ötven családot kerestek fel, amelyekkel közösen kitöltötték a Tervet, ezáltal tudatosítva a vészhelyzet esetén tennivalókat.

Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap

IRSZ: 1011
Település: Budapest
Cím: Bem rakpart 28.
Telefonszám:: +36(1)3914700
Vezető: Adányi László