Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Tarnabod Tanodája

Tarnabod Tanodája

Bemutatkozás

A „Tarnabod Tanodája” - EFOP-3.3.1-15-2015-00613 számú projekt 2016. június 1 – 2018. augusztus 31. közötti időszakra nyert pályázatot.
25 fő gyermek szerepelt a vállalásba, 27 gyermekkel indult el a Tanoda program. A létszámban, azóta változás nem történt, lemorzsolódás nem volt. Az intézmény Tarnabodon, a Gazdakör utca 52. szám alatt működik, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában. Nyitvatartási idő: iskola időben: délután 14 órától – du. 18 óráig
Nyári időszakban: de. 11 órától délután 17 óráig.

A tanoda célja: a tehetséggondozás, felzárkóztatás, közösségfejlesztés.

- a kedvezményezett neve: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület
- a projekt címe: Tarnabod tanodája
- a szerződött támogatás összege: 29.567.211,-Ft
- a támogatás mértéke (%-ban):100 %
- a projekt tartalmának bemutatása:

A hevesi kistérség Észak-magyarországi régióban Heves megye déli részén Egertől 50 km-re fekvő 95 %-ban roma lakosú Tarnabod településen kívánjuk megvalósítani Tanoda programunkat. Tarnabod Szegregációs indexe a legmagasabb a kistérségben (67,5 %). Ha a végzettséget, a rendszeres munkajövedelemmel való (nem) rendelkezést figyelembe vesszük, akkor az aktív korúak körében a legalacsonyabb státuszúak aránya Tarnabodon kiemelkedő. 2010-ben az aktív korúak (15-59 évesek) háromnegyede legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezett. A település életében fontos tényező, hogy Tarnabod 2006 év augusztusától részt vesz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Tutor Alapítvány által működtetett Befogadó Falu Programban, így nőtt a településen lakók száma. Létrejött egy 30 főt foglalkoztató bontóüzem, bővítésre került az óvoda, 2007. szeptember 1-jén átadásra került a település központjában a Mip Tanti Játszóház, mely Ifjúsági Információs ponttá fejlődött az évek során. A Településen a Szeretetszolgálat és az LHH programnak köszönhetően 2010-től Biztos Kezdet Gyerekház működik, megújult a Népház és számos közösségi program elérhető. Még a korábbi Tanoda pályázatunkban 2009 táján azt panaszoltuk, hogy az iskolában a tanárok magas fluktuációja mellett délelőtt az alsósok, délután a felsősök tanulhatnak, nincs napközi, ma már egy sor pozitív változás történt. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola  Alapítványa 2011-ben átvette az általános iskola és óvoda működését, rendes tanrendben, szaktanárokkal, napközivel, új eszközökkel, módszerekkel, működő pályázati programokkal igyekezek a helyi tanulók tudását növelni. A stáb azon kívül,hogy rendkívül elkötelezett, jelentősen leterhelt is, így a Tanoda program jól kiegészítheti munkájukat. A Tanoda program célja a tarnabodi Tanoda újraélesztése, a hátrányos helyzetű, főként roma gyerekek felzárkózási esélyeinek nevelése, az oktatási esélykülönbségek és az iskolai lemorzsolódás csökkentése.  Az egyelőre inkább hosszú távú álmunk, hogy a középiskolát lehetőleg olyan eredménnyel fejezzék be, hogy a felsőfokú oktatásba is bekapcsolódhassanak. Egyelőre azt szeretnénk elérni, hogy a tanodások iskolai eredményei javuljanak képességeik, készségeik fejlődjenek, növekedjen a programban részvevő érettségit szerző tanulók, valamit a minőségi szakképzésben továbbtanulók száma. Célcsoportunk a tarnabodi általános iskola 4-6. osztályos tanulói. Mivel az intézmény minden tanulója HH/HHH státuszú, és mindegyikük roma származású, így nem okoz gondot a pályázatban meghatározott %-os korlátok tartása. A programba 2016-2018 során 25 tanulót szeretnénk bevonni. Mivel a bevont tanulók közül az 5.-6. osztályosokra különösen számítunk, akik érdekeltek lehetnek a MACIKA programban, így 2018-ig egészen biztosan lesz MACIKA-s diákja a tanodánknak. 
A Tanoda Tarnabodon program projektidőszakát 2016. április 1-től - 2018. június 30-ig terveztük. A nyitva tartást hétfőtől péntekig heti kb. 25 órában terveztük, hétköznap a délutáni, késő délutáni óráktól.
A projekt kidolgozása előtt fókuszcsoportos megbeszélések zajlottak a Tanoda programban leginkább érintett szereplőkkel, a helyi diákokkal és szüleikkel, a helyi tanárokkal és a korábbi tanodás tanárokkal.A beszélgetések egyes elemeit kiemelve próbálunk néhány fontos szempontra kitérni. A diákok azt osztották meg velünk (amit különben megerősített a pályaválasztási tanácsadó is aki a Tanoda programról is kérdezte a fiatalokat), hogy szerették a Tanoda programot, nem érezték kötelezőnek és teljesen megfelel nekik az is, hogy késő délután estefele vannak a foglalkozások, akár mindennap ott lennének, mert jó a hangulat, szórakozásnak tűnik, és mégis tanulnak sokat egymástól, a tanároktól. A korábban a Tanoda programban résztvevő, ma már középiskolás fiatalok további segítséget szeretnének kapni tanulmányaikban, nagyon várják, hogy újra elindulhasson a program.
A szülők leginkább azt emelték ki, hogy először tapasztalták meg, hogy a gyerek egyáltalán bejár az órarend szerint (ez az iskolában nem így volt), sőt, szeret tanulni. Pozitívumként említették, hogy olyan pedagógusok foglalkoznak a gyerekeikkel, akik nem tanítják őket egyébként az iskolában, így j esélyt kapnak és másfajta embereket, tanárokat, módszereket is megismerhetnek. A helyi iskola tanárai a fenntartóváltást követően részbe lecserélődtek az elmúlt 4 évben, így néhányan csak fél év tanodás tapasztalatát tudták megosztani. Ők elmondták, hogy örülnek annak, hogy javultak magyarból a kompetenciamérés eredményei. Ezen túl pedig azt jelezték vissza, hogy azok a gyerekek, akik tanodásak voltak, a sok szabadidős program kapcsán (pl. színház, kiállítás, bírósági program, cigány zarándoklat) megtanultak egész máshogyan viselkedni a külső programokon, ez pozitívan hatott vissza az iskolai viselkedésükre.
A település lakóit folyamatosan informáljuk a Tanoda tevékenységeiről, programjairól, a nyitó és záró rendezvényen és a nyílt napokon maguk is részt vehetnek ezeken.

- a projekt tervezett befejezési dátuma : 2018.12.31.
- projekt azonosító száma: EFOP-3.3.1-15-2015-00613

Szeretettel várjuk önkéntesek jelentkezését

Nyári időszakban: június 15-től – augusztus 31-ig várunk önkéntes fiatalokat, középiskolásokat, akik nyári programjainkban besegítenek. Tarnabodi középiskolás fiatalok vesznek részt önkéntes programjainkon, akiknek 50 órát kell teljesíteniük közösségi programokban. 

Tarnabod Tanodája
Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap

IRSZ: 3369
Település: Tarnabod
Cím: Gazdakör u. 52.
Telefonszám:: 06 30 2339372
Vezető: Kálosiné Tóth Katalin
E-mail: kalosine.katalin@maltai.hu