Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

A szegregátumokban élők lakhatási körülményeinek javítása Tiszabőn, EFOP-2.4.3-18-2018-00020

A szegregátumokban élők lakhatási körülményeinek javítása Tiszabőn, EFOP-2.4.3-18-2018-00020

Bemutatkozás

Projekt azonosító száma: EFOP-2.4.3-18-2018-00020
Kedvezményezett neve: Tiszabő Községi Önkormányzat
Projekt címe: A szegregátumokban élők lakhatási körülményeinek javítása Tiszabőn
Megvalósítás helyszíne: Tiszabő
A támogatás összege: 30.000.000. Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.06.30.

A projekt célja 6 db szociális bérlakás kialakítása/felújítása az észak-alföldi régió kunhegyesi járásában fekvő Tiszabőn, az ország egyik legszegényebb településén. A kunhegyesi járás a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014. (XI. 26.) Kormányrendelet szerinti komplex mutatók alapján az ország negyedik leghátrányosabb helyzetű járása. Tiszabő szociális, gazdasági, társadalmi, infrastrukturális és egészségügyi helyzete pedig még a járáson belül is kirívóan rossz, a település ellen csődeljárás is folyt.
A település 2227 fős lakossága (2013-as adat) a relatív jövedelmi szegénység, a súlyos anyagi depriváció és a munkaszegénység mutatóit tekintve is szegénynek minősül. A lakosság jelentős százaléka emberhez nem méltó körülmények között él (kikapcsolt közmű-szolgáltatások, balesetveszélyes műszaki állapotú házak). A házak 85%-a vályogból, alap nélküli készült, melyek közül a 2000-es árvíz sokat ledöntött.
A komp, hajó és a vasút 1960-as évekbeli megszüntetésével egy mesterséges zsákfalu jött létre. A telepfelszámolások következtében a cigány családok beköltözését a nem cigány családok elvándorlása kísérte, így egy újabb telepszerű környezet jött létre. Jelenleg 95% feletti a roma lakosság aránya.
A felhívás kötelezően megvalósítandó tevékenységei közül az 1-es, 3-as és 5-ös számút vállaljuk, vagyis 1. új szolgáltatásként munkaerő biztosításával képesség-kibontakoztató, kompetencia-fejlesztő foglalkozásokat szervezünk, 3. a projektidőszakban hiányzó szakembert biztosítunk a társadalmi felzárkózás elősegítése, életvezetési tanácsadás érdekében, továbbá 5. szakember alkalmazásával adósságkezelési tanácsadást nyújtunk.
Tiszabő közegészségügyi mutatói szignifikánsan rosszabbak az önkormányzati átlagnál. A születés körüli rendellenségek magas számától kezdődően a szűrővizsgálatok elhanyagolásán és a helytelen táplálkozáson át, a születéskor várható alacsony életkorral bezárólag számos súlyos problémát tapasztalhatunk. A lakosság körében a magyar átlagnál sokkal magasabb a dohányzók aránya. A tetvesség, rühesség, bélférgesség sajnos gyakran előforduló tünetek. A településen fertőzésveszélyt jelent a magas rágcsálópopuláció és a sok kóbor kutya.
Választható tevékenységként a félév során egy alkalommal rágcsálóirtás megrendelését, egy alkalommal pedig kóbor kutyák befogatását vállaljuk szakemberekkel.

A szegregátumokban élők lakhatási körülményeinek javítása Tiszabőn, EFOP-2.4.3-18-2018-00020
Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap

IRSZ: 5232
Település: Tiszabő
Cím: Kossuth Lajos út 16.
Telefonszám:: +36305747181
Vezető: Tasi Krisztina
E-mail: tasi.krisztina@maltai.hu