Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Gyerekház infrastrukturális háttere Tiszabő, EFOP-2.1.2-16-2018-00079

Bemutatkozás

Projekt azonosító száma: EFOP-2.1.2-16-2018-00079
Kedvezményezett neve: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület
Projekt címe: Gyerekház infrastrukturális háttere Tiszabő
Megvalósítás helyszíne: Tiszabő
A támogatás összege: 15.000.000 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.06.29

Biztos Kezdet Gyerekházunk indítását – nyertes EFOP-1.4.3. konstrukció kereteiben – az észak-alföldi régió kunhegyesi járásában fekvő Tiszabőn, az ország egyik legszegényebb településén tervezzük. A falu szociális, gazdasági, társadalmi, egészségügyi helyzete kirívóan rossz. Tiszabő állandó lakossága 2013-ban 2227 fő volt, több mint 95%-uk roma származású, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült a gyerekek 90%-a. Jelenleg 198 három évesnél fiatalabb gyermek él a faluban, 36-an várandósak, 2016 folyamán eddig 64-en szültek. Problémát jelent az alacsony iskolai végzettség, munkanélküliség, szegénység, korai gyermekvállalás és családtervezés hiánya, a kábítószer-használat terjedése, alkoholizmus, prostitúció, bűnözés, a rossz lakáskörülmények, a családon belüli erőszak. Az eltérően fejlődő/tartós beteg gyerekek száma magas. A szakorvosi ellátások elérése akadályokba ütközik. A fejlesztő szakemberek hiánya is súlyos. A gyerekház különböző mértékben, de mindegyik felsorolt problémát pozitív irányban befolyásolja.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kormányzati megbízásból Jelenlét-módszertannal dolgozó komplex integrációs modellprogramot működtet a településen. A vállalt program szerint „a fogantatástól a foglalkoztatásig” nyújt támogatást a családok részére. Ebben az ívben kulcsfontosságú láncszem a Biztos Kezdet gyerekház, hiszen később nem pótolható időszakban segíti a gyerekek fejlődését, széles réteget céloz (0-3 éves kisgyerekek, szüleik, várandós anyák, nagyszülők, testvérek), katalizátora lehet a közösségfejlesztésnek (támogató háló az anyák körül, a ház közös fenntartása, közös étkezések, kertgondozás) és társadalmi megtérülési mutatóiban is a leghatékonyabb intézmény. Az egyéb programelemek kiegészítik, megerősítik a gyerekház hatását (családgondozás, szociális munka, kríziskezelés, közösségi rendezvények, tanoda, foglalkoztatási program, egészségügyi szűrővizsgálatok). A gyerekházban megvalósuló korai fejlesztés hatása pedig rendkívüli módon támogatja a későbbi iskolai eredményességet, megkönnyíti az óvodai átmenetet. A településen a máltás intézmények és programok munkájukat egymással szoros kooperációban végzik, biztosítva ezáltal a szinergiák kihasználását, és elkerülve a párhuzamosságokat. A Szeretetszolgálat országszerte 9 gyerekházat működtet, a köréjük szerveződő szakmai hálózat biztosítéka a tudásmegosztásnak, a felgyűlt tapasztalatok, jó gyakorlatok hasznosulásának.
Jelen infrastrukturális pályázatból a gyerekház helyszíneként szolgáló ház átalakítását tervezzük, hogy új funkcióját optimálisan láthassa el (pl. két szoba egybenyitása egy nagy játszószobává, vizesblokk bővítése, udvari játékok elhelyezése stb.) Ezen kívül a ház berendezését tervezzük a Módszertani útmutató szerint.

Gyerekház infrastrukturális háttere Tiszabő, EFOP-2.1.2-16-2018-00079
Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap

IRSZ: 5232
Település: Tiszabő
Cím: Kossuth Lajos utca 27.
Telefonszám:: +36305747181
Vezető: Tasi Krisztina
E-mail: tasi.krisztina@maltai.hu