Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Biztos Kezdet Gyerekház Tarpa, EFOP-1.4.3-16-2017-00091

Biztos Kezdet Gyerekház Tarpa, EFOP-1.4.3-16-2017-00091

Bemutatkozás

Projekt azonosító száma: EFOP-1.4.3-16-2017-00091
Kedvezményezett neve: Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület
Projekt címe: Biztos Kezdet Gyerekház Tarpa, József Attila u. 2.
Megvalósítás helyszíne: Tarpa
A támogatás összege: 39.083.408 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt befejezési dátuma: 2022.08.31.

A társadalmi esélyegyenlőség elősegítésének meghatározó lépése a kora gyerekkori  fejlődés támogatása. Ennek érdekében hozta létre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Biztos Kezdet Gyerekházat Tarpán. Intézményünk 0-3 év közötti bölcsődébe, óvodába még nem járó gyermekek és szüleik számára kínál olyan szolgáltatásokat, amik segítségével a rendszeresen hozzánk látogató családok gyermekei a kilépés idejére el tudják érni saját képességeik optimumát. Foglalkozásainknak köszönhetően a szociális hátrányokkal küzdő családok gyermekei nem, vagy csak kevéssel maradnak el fejlettségben kortársaiktól, így nagyobb eséllyel állják meg helyüket a köznevelési, közoktatási intézményekben, többen lesznek képesek szakmát szerezni és elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

A Biztos Kezdet Gyerekházban a napi rendszeres tevékenységek mellett szakemberek (mozgásfejlesztő, pszichológus, mentálhigiénés, pedagógus) bevonásával, az életkornak megfelelő tudás és információk átadásával, a családokat és a közösséget megerősítő, partneri kapcsolatokra épülő szolgáltatások nyújtásával és szakmai támogatásával a program elősegíti a gyermekek későbbi sikeres beilleszkedését, és jelentősen csökkenti a deficitek veszélyét.

A térség gyerekházai (Túristvándi, Jánkmajtis, Ópályi, Nyírmada, Nyírbogát, stb.) szoros együttműködésben állnak egymással. Szakmai kérdésekben gyakran kérünk egymástól tanácsot.

Minden munkanapon nyitva tartunk, a családok reggel 8.00 órától 14.00 óráig kereshetik fel a házat. Rendszeresek közösségi programjaink, amiket mindig az évszakok és a helyi hagyományok aktualitásait figyelembe véve tervezünk, szervezünk.  Folyamatosan szervezünk szülői fórumokat a szülők többségét érintő aktuális kérdésekről.

A védőnő rendszeres résztvevője a gyerekház életének. Mindig az éppen aktuális témában (hozzátáplálás, mozgás és beszédfejlődés, alvási szokások, pelenkakiütés elkerülése, stb.) tart kötetlen beszélgetést a jelenlévő szülőknek.

A gyerekházi foglalkozások elsődleges célja a családi szocializáció megsegítése és a kisgyermekek értelmi-, érzelmi-, mozgás és beszédfejlesztésének támogatása. Ennek érdekében minden hónapra gondosan megtervezett tevékenységeket állítunk össze számukra, amiket természetesen rugalmasan kezelünk és minden alkalommal az éppen hozzánk érkező gyermekek életkorához és képességeihez alakítjuk. Személyes példaadással, tanácsadással, beszélgetéssel  a szülői szerepek erősítése és a szülő-gyerek kapcsolat elmélyítése a másik legfontosabb célkitűzésünk.

A szülők számára napi szinten segítséget nyújtunk hivatalos ügyeik intézésében, lehetőséget adunk számukra, a gyerekház számítógépének használatára, az internetet elérésére, valamint a telefonos ügyintézésre.

 

Szeretettel várjuk önkéntesek jelentkezését

Biztos Kezdet Gyerekház Tarpa, EFOP-1.4.3-16-2017-00091
Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap

IRSZ: 4932
Település: Tarpa
Cím: József Attila út 2.
Telefonszám:: +36301804639
Vezető: Guti Károlyné
E-mail: guti.karolyne@maltai.hu