Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Dunaföldvár Tanodája

Dunaföldvár Tanodája

Bemutatkozás

Projekt azonosító száma EFOP-3.3.1-15-2015-00676
Kedvezményezett neve Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület
Projekt címe Dunaföldvár Tanodája
Megvalósítás helyszíne Dunaföldvár
A támogatás összege: 29.071410 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. 12. 31.

 

Dunaföldvár Tanodája 2016-ban kezdte meg működését pályázati forrásból. Rendszeresen 30 fő jár a pályázat által működtetett projekt foglalkozásaira, de ennél jóval több gyermekhez jutunk el.
Pályaorientációs kirándulások- összesen 10 alkalommal voltunk, főként helyi termelőknél, vállalkozóknál. Olyan üzemben voltunk pl. ahol a fiatal fiúk megismerkedhettek a fémipari munkákkal, azzal, hogy mivel is foglalkozik egy lakatos, egy hegesztő. Voltunk helyi mezőgazdasági vállalkozásnál, ahol egy családi gazdaság nehézségekkel megtűzdelt napi munkájába tekinthettünk bele.
Négy alkalommal szerveztünk vidékre, Kecskemétre, Dunaújvárosba, Budapestre, Paksra szabadidős kirándulást. Minden alkalommal olyan élményeket igyekeztünk nyújtani a gyerekeknek, ami egy életre elkíséri őket. Így pl. a Kecskeméten meglátogattuk a Vadasparkot, a Piarista Gimnáziumot, pizzáztunk, majd a nap zárásaként a települési élményfürdőben voltunk. Budapesten a Vígszínházban a Padlás c. színdarabot néztük meg, felejthetetlen élmény volt mindenki számára.
Számos alkalommal rendeztünk, tartottunk közös főzést, ez olyan közösség összekovácsoló erővel bírt, hogy a gyerekek nagyon várják ezeket az alkalmakat. Ilyenkor együtt pucoljuk, vágjuk a répát, zöldséget, daraboljuk a húst. A legkisebb is keverheti a gulyáslevest, vagy éppen a palacsintatésztát. Nyilván ezeknek a programoknak a vége a legérdekesebb, amikor a közösen elkészített étkeket meg is kóstoljuk, elfogyasztjuk.
Több alkalommal tartottunk családi napot, egy ízben pedig egészségnapot. Mindegyik program nagy közönséget vonzott. Az egészségnap keretén belül volt belgyógyászati, nőgyógyászati szűrés, koleszterin és vércukormérés. A gyerekek számára a Tolna Megyei Rendőrkapitányság szakemberei tartottak előadást az internet és a drogok veszélyeiről.
A családi napok programjain, melyek szintén nyitott tanodai programok voltak, számos kisgyermekes család vett részt. A máltai játszóteres programnak köszönhetően ugráló vár állt a gyerekek rendelkezésére. Szülőknek a gyermeknevelésről tartott Uzsalyné Pécsi Rita érdekfeszítő előadást, volt kézműves foglalkozás, fagyi, rétes, hogy édes élményekben is legyen része a gyerekeknek. Mind a két alkalommal a Muzsikás együttes koncertje zárta a családi napot.
Fontos mérhető eredmény, hogy míg a tavalyi évben 8-an buktak, az idei 2017/18-as tanévben már csak ketten, valamennyi gyermek sikeresen pótvizsgázott. A magatartási problémák nagymértékben csökkentek, sőt helyi lakosok visszajelzései alapján elmondható, hogy illedelmesen viselkednek a gyerekek pl. idős hölgyekkel. A végzős gyermekek közül mindannyian továbbtanulnak, három fő a helyi szakiskolában, egy fő pedig a települési gimnáziumban folytatja tanulmányait.
A tanoda a Jelenlét  Program részeként működnek.
A tanodában mind a két évben voltak nyári táborok, melyek során számos szabadidős, közösségfejlesztő tevékenység várta a résztvevőket. Több alkalommal voltunk strandon, métáztunk, bőrdíszműves foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, táncházat szerveztünk. Az idei nyáron egy fogyatékkal élő házaspár (egy mozgáskorlátozott, kerekes székes hölgy és egy halmozottan fogyatékos, vak és mozgáskorlátozott úr) jött el közénk és meséltek a mindennapjaikról. A gyermekek számára hasznos program során olyan elemi kérdések jöttek elő, mint pl. az elfogadás, a tolakodó, túlzó segíteni akarás, vagy éppen a teljes elutasítás. A házaspár nagyon komolyan, a gyermekek számára érthetően fogalmazták meg a válaszokat, melyből így egy eredményes és mindenki számára érzelmekkel tarkított hasznos nap kerekedett.
Az idei évben egy hétig a néhány tanodás gyermekkel a Balatonon is nyaraltunk. Az első alkalommal az egyik kisfiú értetlenül kérdezte, hogy miért ilyen a meder?  Miért iszapos?…hiszen ő még sohasem volt a Balatonnál, nem tudhatta. Fürdőszobájuk sincsen, nemhogy a Balatonnál nyaralt volna valaha.
A Dunaföldvár Tanodája program a hamarosan megnyíló pályázati lehetőségen, mellyel a tanodák normatív finanszírozását tűzték ki célul indulni fog, annak reményében, hogy tovább működhessen. Ezzel is biztosítva a gyermekek, valamint szüleik számára mindazokat, amiket az elmúlt két évben a tanoda adni tudott.

Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap

IRSZ: 7020
Település: Dunaföldvár
Cím: Templom. u. 32.
Telefonszám:: +36 30-829-40-82
Intézményvezető: Lipták Tamás
E-mail: