A dunai árvíz miatt Pilismarót térségében lezárták a 11-es főutat, ezzel a Máltai Szeretetszolgálat száz férőhelyes idősotthona közúton megközelíthetetlenné vált. A Pilis Parkerdő ideiglenesen megnyitotta a hegyen átvezető erdei utakat, a létesítményhez szerda délutántól egy ilyen úton lehet eljutni. Az idős emberek a megszokott napirend szerint élik az életüket, az ellátás zavartalan és a foglalkozások sem maradtak el. A hozzátartozóikat viszont arra kérték, mielőtt látogatóba jönnének, vegyék fel a kapcsolatot az intézménnyel.

A Gondviselés Háza Esthajnal Időskorúak Otthona előzetesen felkészült az árvízre, a raktárkészleteket feltöltötték, a dolgozók munkarendjét átszervezték. Weisz Csabáné intézményvezető felmérte, hogy az árvíz hány dolgozó bejutását veszélyezteti, majd a nővérek 12 órás beosztását az árvíz idejére 24 órás műszakokra szervezték át, hogy minden területen rendelkezésre álljon az elégséges létszám. Az intézmény kisbusza az erdei úton át közlekedve Esztergomban veszi fel az otthon dolgozóit, és viszi be őket a munkahelyükre.

Zavartalanul működik az idősotthon konyhája is, és az erdei úton át eljuttatják a közeli esztergomi idősotthonban élőknek főzött ebédet is.

A Pilismarót határában a védekezésben résztvevő egységeket szendviccsel, süteménnyel látja el a máltai intézmény, legutóbb a zsíroskenyerek megkenésében az idősotthon lakói is részt vettek.