A gyulai önkéntes csoport tagjai augusztus 27-én délután várták a Kossuth utcai raktárukban azokat a nélkülöző családokat, akikkel egyébként az év többi részében is tartják a kapcsolatot. Ebben a városban szerencsére 2024-ben sem csökkent az adományozási kedv, az előző évhez hasonlóan most is közel 1000 tanszer gyűlt össze a helyi INTERSPAR vásárlóinak jóvoltából. Ahogy Kökény Beáta, a gyulai önkéntesek vezetője elmondta, a tapasztalataik alapján a vagyoni helyzet és az adományozási kedv nem feltétlenül van egymással szoros összefüggésben, sőt: aki a saját életében megtapasztalta már, milyen a nélkülözés, az sokszor szívesebben segít másokon, ha lehetősége nyílik rá.

Az adománygyűjtés során találkoztak például egy olyan hölggyel, aki csak egy kiló kenyérért ugrott le a boltba ezer forinttal a kezében; amikor meglátta az Adni öröm! akció plakátját, kiszámolta, hogy mennyi pénze marad, és hány füzetre telik belőle. Volt olyan nyugdíjas bácsi is, aki nem tudta, mire van szüksége manapság az iskolás gyerekeknek, ezért inkább pénzt szeretett volna nyomni az önkéntesek kezébe. Ezt ők természetesen nem fogadhatták el, de az egyikőjük bekísérte a bácsit az áruházba, hogy együtt válasszák ki az adománynak szánt tanszereket. Ez különösen nagy segítség volt, mert amíg a füzetek, ceruzák, tollak szép számmal gyűltek, vonalzóból, körzőből vagy ollóból már jóval kevesebb érkezett, holott a legtöbb gyerek tanszerlistáján ezek a tételek is ott szerepelnek.Dózsa Gáborné önkéntes számára a legmeghatóbb jelenet talán mégis az volt az akció során, amikor egy négygyerekes roma család állt meg az adománygyűjtő pont mellett. Az anyuka egyenként emelte fel a gyerekeket, hogy saját kezűleg tehessék be az adományukat, egy-egy füzetet és hegyezőt az e célra szolgáló bevásárlókocsiba, miközben az egyikük felsóhajtott: „Milyen jó, hogy adunk!”

Az adományok valóban jó helyre kerültek, az e célra meghirdetett időpontban rengetegen álltak sorban a Máltai Szeretetszolgálat gyulai önkéntes csoportjának raktára előtt. Többségében anyukák, apukák, nagyszülők jöttek az iskolában kapott tanszerlistával a kezükben; az önkéntesek ezek figyelembevételével, személyre szabottan állították össze számukra a tanszercsomagokat. Azok a gyerekek, akik elkísérték a szüleiket, maguk is válogathattak az írószereket tartalmazó hatalmas dobozban. Ki lelkesen, ki elfogódottan keresgélte, amire szüksége van, és egyesek igazi kincsekre: csillámos ceruzára, szmájlis radírra vagy a szokásosnál nagyobb, 24 darabos filctollkészletre is bukkantak – az adományozó talán nem is sejtette, mekkora örömet szerez ezzel. Egy első osztályba készülő, bondor hajú kislányt teljesen elvarázsolt az adományba kapott rózsaszín pillangós iskolatáska.

Habár az INTERSPAR áruházakban már nem állnak ott személyesen a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei, hogy tárgyi adományokat gyűjtsenek, az Adni öröm! akcióhoz továbbra is lehet csatlakozni. A SPAR online shopjában és az INTERSPAR hipermarketekben szeptember 1-jéig még megvásárolhatóak a Máltai Szeretetszolgálat 500, 1 500, 3 000, 5 000 és 10 000 forint értékű adománykártyái; ezen a módon eddig 1 209 000 forintnyi adomány érkezett. Az így felajánlott összeget szintén tanszerekre váltja a karitatív szervezet, és eljuttatja őket a rászoruló családok iskolás gyermekeihez.

Az adománygyűjtés részletei a www.adniorom.hu weboldalon érhetőek el.